2023.03.20., hétfő - Klaudia
Zalaegerszeg: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Fiktív termékeket árultak az interneten a zalai csalók

Kovács Tamara, 2023. március 13. - 13:41
Fiktív termékeket árultak az interneten a zalai csalók

A Keszthelyi Járásbíróság tárgyalás mellőzésével döntött annak a párnak az ügyében, akik 12 embert ejtettek át internetes hirdetéseken keresztül.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A megállapított tényállás szerint a vádlottak 2020 júliusától november végéig egy internetes hirdetési oldalon fiktív néven különböző termékeket – ruhaneműt, mobiltelefonokat, arany ékszereket – kínáltak eladásra. Az árukat sajátjukként szerepeltették, a vevőktől előre utalást kértek bankszámlára.

A vásárlók Keszthelyről és az ország számos más településéről utaltak pénzt, 7.600 forint és 80.400 forint közötti összegeket. A haszonszerzésre törekedő férfi és nő a pénz beérkezését követően azt ígérték a vevőknek, hogy postára adják a termékeket, azonban ezt egy esetben sem teljesítették: elérhetetlenné váltak, s a pénzt a saját és a családjuk megélhetésére fordították.

2020 decemberében egyikük megegyezett egy férfivel, hogy mobiltelefonért cserébe két nemesacél nyakláncot és egy karkötőt küld neki. Az illető a telefont postán fel is adta, azonban a férfi az ékszereket nem juttatta el. A csalók 12 sértettnek összesen 466.270 forint kárt okoztak, amelyből 80.400 forint megtérült.

Mindkét vádlott 1 rendbeli társtettesként elkövetett csalás bűntettét és 4 rendbeli társtettesként elkövetett csalás vétségét valósította meg. Továbbá az I. rendű vádlottat 3 rendbeli csalás bűntettében és 3 rendbeli csalás vétségében, míg a II. rendű vádlottat 1 rendbeli csalás vétségében is bűnösnek találta a bíróság. Ezért az I. rendű vádlottat 600.000 forint, míg a II. rendű vádlottat 560.000 forint pénzbírságra ítélte.

A büntetővégzés jogerős-  tájékoztatott a Zalaegerszegi Törvényszék.

Fotónk illusztráció, forrás: Pixabay