2023.03.20., hétfő - Klaudia
Zalaegerszeg: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Kibújt a szög a zsákból: Vigh László szerint ezt jelenti a sajtószabadság

Szabó Orsolya, 2023. március 16. - 19:50
Kibújt a szög a zsákból: Vigh László szerint ezt jelenti a sajtószabadság

Berágott a Momentum Vigh László országgyűlési képviselőre, aki egy ünnepi videóban foglalta össze gondolatait a magyar sajtó napja alkalmából. A közösségi oldalán közzétett videóban megköszönte a  a print és az elektronikus médiumok újságíróinak és a szerkesztőinek munkáját és egyben definiálta a sajtószabadság fogalmát. Vigh kimondta: "2023-ban a sajtószabadság azt jelenti "számunkra", hogy akinek a tulajdonában van a sajtó, annak az érdekeit közvetíti. "

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás
A politikus egészen sajátos módon, fideszes nézőpontból értelmezte a sajtó kezelését 2023-ban. Szerinte a konzervatív és liberális eszmék is megtalálhatók az újságok hasábjain, netalántán más médiatartalmakon. Vigh László szerint "a sajtószabadság azt is jelenti, hogy segít a sajtó nekünk abban, hogy építsük mindazt, amit elkezdtünk...."
Vigh László zalai fideszes országgyűlési képviselő botrányos és megengedhetetlen kijelentést tett a sajtószabadságról a március 15-i nemzeti ünnephez kapcsolódóan – hívja fel erre a figyelmet a zalai Momentum és Tompos Márton is a közösségi oldalán, ahol azt írja:
"Segítek, kolléga: a sajtószabadság azt jelenti, hogy a tulajdonos NEM szól bele, hogy az újságíró mit ír, hogy a szerkesztőség milyen értékeket közvetít, vagy milyen témákkal foglalkozik.
Számomra megdöbbentő, hogy ha valaki ennyire nem érti az egész koncepciót, akkor miért beszél róla. A márciusi ifjak forognak a sírjukban, hogy ilyen gondolatok egyáltalán elhangozhatnak.
Minden tiszteletem a Momentum Zala csapata felé, amiért ilyen ellenféllel szemben is kitartóan küzdenek."
De úgy is mondhatnánk, kibújt a szög a zsákból a fideszes politikusnál. Vigh László ugyanis ünnepinek szánt, de valójában megbotránkoztató videójában úgy fogalmaz, hogy szerinte a sajtószabadság azt jelenti, hogy a sajtóban azt írják, amit a tulajdonos jónak lát. Tudjuk, hogy a fideszes közmédiában ez így van, de a sajtószabadság nem ezt jelenti.
Ahogy Tompos Márton, a Momentum frakcióvezető-helyettese és szóvivője is fogalmaz, a sajtószabadság azt jelenti, hogy a tulajdonos NEM szól bele, hogy az újságíró mit ír, hogy a szerkesztőség milyen értékeket közvetít, vagy milyen témákkal foglalkozik.

Fotó: Vigh László Facebook-oldala