2023.06.05., hétfő - Fatime
Zalaegerszeg: 16o - 16o
Az ország 19 megyéjében

Civilizációnk tükörképszennyező hatása veszélyezteti a madarakat

frisshirek.hu, 2023. március 20. - 11:15
Civilizációnk tükörképszennyező hatása veszélyezteti a madarakat

A költési időszak közeledtével a tükröződő felületek eltakarását, a parkoló autókon a visszapillantó tükrök behajtását javasolja egyebek mellett a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a saját tükörképüket támadó madarak problémája miatt.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás
Évről évre érkeznek tavaszi bejelentések olyan madarakról,

amelyek épületek ablakában, autók visszapillantó tükrében akár napokon át is a saját tükörképüket támadják

- írta hétfői közleményében az MME. Ennek következtében legyengülhetnek, megsérülhetnek, folyamatos kopogtatásuk, ürülékszennyezésük pedig nagyon zavaró lehet. Mint írják,

a jelenség megelőzése, kezelése egyszerű.

Ennek módja a tükröződő felületek eltakarása, a külső visszapillantó tükrök behajtása, a tükröződés csökkentése függönnyel, de kihelyezhető a madarakat riasztó rémzsinór is. A jelenség hátterében

a madarak költési időszakának kezdetével felerősödő területféltő magatartása és ezzel összefüggésben a civilizációs környezet "tükörképszennyező" hatása áll.

Mivel a természetben a mesterséges tükröződő felületekhez hasonlóan gyakori, ráadásul ennyire stabil és tiszta tükörkép nem létezik, az állatoknak nem volt lehetőségük evolúciós szinten alkalmazkodni, felkészülni erre az ingerözönre.

A probléma az, hogy a hormonoktól feltüzelt hímek saját tükörképükkel vívott, sokórás mániákus harca teljesen természetellenes körülmények között zajlik, hiszen az "ellenség" nem adja fel, így a madár képes a végkimerülésig küzdeni. Eközben nem táplálkozik rendesen, nem tudja a területét megvédeni a valódi riválisoktól és akár a fiókák etetésébe való besegítést is hanyagolhatja.

A kiemelt kép forrása: mme.hu, készítette: Orbán Zoltán