2023.06.05., hétfő - Fatime
Zalaegerszeg: 18o - 18o
Az ország 19 megyéjében

Döntött a bíróság: ki kell adni harminc, eltitkolt kormányhatározatot

frisshirek.hu, 2023. március 20. - 09:51
Döntött a bíróság: ki kell adni harminc, eltitkolt kormányhatározatot

Harmincnál több olyan kormányhatározatot kell kiadnia a kormánynak, amelyet 10 évig sikerrel elzárt a nyilvánosság elől, majd még ezután sem akarta átadni őket, holott nincs jogi alapja a titkolózásnak. A hvg.hu által indított közérdekűadat-perben a bíróság most nem jogerősen kimondta: a döntések nem titkolhatók tovább - írta meg a lap.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Több mint 10 évig zárta el a nyilvánosság elől azokat a mintegy három tucat kormánydöntést, amelyet hamarosan napvilágra kell hoznia

- legalábbis a Fővárosi Törvényszék még nem jogerős, elsőfokú ítélete szerint, amely a hvg.hu tavaly augusztusban indított közérdekűadat-per hatására született. A lap emlékeztetett, hogy a kormány nem volt hajlandó még a közérdekű adatigényléseikre sem válaszolni az érintett döntésekkel kapcsolatban,

holott a bizonyos "kétezres" jelű kormányhatározatok nem titkosak.

A nyilvánosság azt sem tudhatja, hogy ezen rejtegetett döntésekben mi áll, mivel azonban úgynevezett minősített adatot nem tartalmaznak, ezért semmi érdemi érv nem szólna eltitkolásuk elől. A hvg.hu először tavaly április végén kérdezett rá egy ilyen határozatra, és e kíváncsiságból derült ki az is, hogy

2010 óta 1836 ilyen "kétezres" jelű, a polgárok elől elzárt döntés született.

A hvg.hu ezért azokat a kormányhatározatokat kérte volna ki, amelyek esetében már lejárt a 10 év. 2010-ből 14 db, 2011-ből 19 db döntést, a 2012-es 10 db-ból pedig azokat, amelyek az április végi adatigénylés időpontjáig születtek - írta a Telex beszámolójában.

A kormány azonban 90 nap elteltével is megtagadta azok közreadását, mondván „új, minőségileg más adatot” kellene előállítaniuk, erre pedig a törvény szerint nem kötelesek.

A HVG ezt elégelte meg, és indított pert tavaly augusztusban. A tárgyaláson aztán a Miniszterelnöki Kabinetiroda más érveléssel védekezett, mint ahogy korábban a hvg.hu-nak a választ megtagadta. Egy 2006-os alkotmánybírósági döntésre hivatkozott utóbb, amely szerint a kormány ülései nem nyilvánosak, így az ott született döntések sem azok.

A bíróság azonban nem fogadta el ezt az érvelést, így a még nem jogerős ítélet szerint ki kell adniuk a kért határozatokat.

Az ítélet mellett a bíró azzal érvelt, hogy az infotörvény szerint nincs jogszabályi akadálya az adatok kiadásának, és a bíróság szerint sem "állnak fenn a kiadás korlátozhatóságának feltételei". A Miniszterelnöki Kabinetiroda által citált 2006-os döntést pedig nem vehetik figyelembe, mert az nem jogszabály, továbbá az adott ügyre nem is vonatkoztatható, mert az csak a kormányülések nyilvánosságáról szólt.

A kiemelt kép forrása: fovarositorvenyszek.birosag.hu