2023.06.05., hétfő - Fatime
Zalaegerszeg: 18o - 18o
Az ország 19 megyéjében

Románia előrébb hozná az euró bevezetését

frisshirek.hu, 2023. március 20. - 18:04
Románia előrébb hozná az euró bevezetését

A román kormány 2026-ban belépne az euró „előszobájába”, jelentette be Adrian Câciu az Euractiv szerint. A román pénzügyminiszter hozzátette, hogy a bevezetéshez teljesen végre kellene hajtani a nemzeti Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervet. Ennek az az egyszeri uniós alap a forrása, amelynek vissza nem térítendő részét Magyarországnak nem fizetik ki, amíg a kormány nem teljesít 27 „szupermérföldkövet”, a hitelrészét pedig csak nemrég kérte, írja a telex.hu.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A pénzügyminiszter hozzátette, hogy a végdátum 2029, de ha sikerül 2026-ra teljesen felhasználniuk a helyreállítási alapot, akkor hamarabb megkezdhetnék a belépést az euróövezet „előszobájába”.

Az Euractiv 2026-os euróbevezetésről ír, de ha ez az ERM II-es belépést jelenti, akkor is 2028-ban már euróval fizethetnek szomszédaink. 

A telex.hu emlékeztet arra, hogy a román nemzeti bank 2021-ben még az euró 2029-es bevezetését tartotta valósnak. Sőt, úgy tűnik, ott is ellentmondás van a kormány és a bank között, hiszen a bank tanácsadója azt nyilatkozta, hogy ebben a gazdasági helyzetben túl nagy erőfeszítés lenne az előrehozott dátum.  

Hogy hamarabb meg tudják-e lépni a két ERM II.-es előírást, tudják-e tartani az elfogadható inflációt, a költségvetési hiányt és a hosszú lejáratú kamatlábakat is féken tudják-e tartani, ahhoz a kormánynak Romániában is a költekezést és a pénzromlást kordában kell tartania. 

Emlékeztetőül, idén januárban Horvátország vezette be az eurót, huszadikként a 26 erre kötelezett uniós tagállam közül. 

Fotó: pixabay.com