2024.04.16., kedd - Csongor
Zalaegerszeg: 5o - 7o
Az ország 19 megyéjében

Szexuálisan zaklathatta ápolója egy értelmi fogyatékos lányt

frisshirek.hu | 2023. március 27. - 09:19
Szexuálisan zaklathatta ápolója egy értelmi fogyatékos lányt

Három éve a középsúlyos értelmi fogyatékos lányt egy gyermekotthon ápolója szexuálisan zaklatta. A szörnyű eset rendszerszintű problémákra is rávilágít: az anya szerint Szirka helyhiány miatt került javítóintézetbe egy egészségügyi ellátást is biztosító intézmény helyett - írta meg a szörnyű esetet a Blikk.

Dolacsek Tímea küzdelméről írt beszámolójában a Blikk, aki méltó elhelyezést szeretne 16 éves lányának, Szirkának.

Helyhiány miatt ugyanis egy olyan helyre került, ahol szörnyű szenvedéseket kellett átélnie.

Négy év borzalmat kellene pszichológussal feldolgozni Szirkának, hogy az állapota javulhasson

- nyilatkozta a lapnak az anya. Lánya nehezen kommunikál - állapították meg róla szakértők -, nehezen tudják feleltetni vagy vizsgáztatni az iskolában, ezért oktatása 2020-ban megszakadt. A beszélgetések közben ugyanis Szirka csapong, és viselkedése kiszámíthatatlan.

"A kislányomnak volt egy alapbetegsége, felmerült az autizmus és egy nagyon enyhe fogyaték, ezért rengeteg vizsgálatra vittem, hogy kiderüljön, mi a baj. 2018-ban itthon kapott egy nagyon súlyos epilepsziás rohamot. A Heim Pál kórházban kezelték, ahol lumbálták, mert agyvelőgyulladásra gyanakodtak. Nagyon sok gyógyszert kipróbáltak rajta, amitől a mentális állapota rohamosan romlott. Folyamatosan vitt minket a mentő a kórházba"

- ismertette megindítóan a kálváriájukat Dolacsek Tímea. Lánya eközben volt a pszichiátrián és a Kornis Klára Gyermekotthonban is.

"Ez automatikusan azzal járt, hogy gyámot rendeltek ki a lányomnak, mint minden olyan gyereknek, aki ilyen intézménybe kerül. Amikor bementem Szirkához, elborzadtam, hogy a lányom javítóintézetbe került. Drogfüggő, prostituált fiatalkorú bűnözők közé. Szirka zokogva kérte, hogy tegyek valamit, mert megölik a többiek. Összevissza volt verve, a teste tele volt sebekkel, kék-zöld foltokkal. Számon kértem a nevelőt, aki azt felelte, Szirka védje meg magát, ahogy tudja"

- mesélte a mindennapos borzalmakat az anya. Végül pedig azt is elárulta, hogy lányát egy ápoló szexuálisan is molesztálta. Sőt, mindezt egy másik nevelő szeme láttára tette. Az ápoló Szirka mellét fogdosta a póló alatt, majd ráhajolt a gyermekre - írta meg a Blikk az anya beszámolóját. Szirka arról is beszélt, hogy az ápoló még a nadrágjába is benyúlt. A gyám a történtek miatt feljelentést tett a rendőrségen.

A Blikk megkereste a Budapesti Rendőr-főkapitányságot, ahonnan azt a választ kapták, hogy a vonatkozó ügyhöz tartozó iratokat vádemelési javaslattal március 10-én küldték tovább az ügyészségnek. A Fővárosi Főügyészség pedig elismerte, hogy

a szexuális erőszak minősített esete miatt folyik az eljárás, amelynek egy gyanúsítottja van.

Szirka kirendelt gyámját is kereste a lap, aki azonban nem nyilatkozhat. Kérdést intéztek a területileg illetékes gyermekvédelmi szolgálathoz is, hogy megtudják, mi lett a gyanúba keveredett ápolóval, de eddig nem érkezett válasz. Végül pedig a Blikk a Belügyminisztériumnak is levelet írt, mert az anya az egészségügyet felügyelő kormányzati szervektől is próbált segítséget kérni. A BM válaszában a lapnak azt írta, hogy

2020. november 6-án az Emberi Erőforrás Minisztériumához (EMMI), 2022. augusztus 15-én pedig a Belügyminisztériumhoz (BM) érkezett beadvány. Az EMMI megtette a szükséges intézkedéseket, és azokról részletesen tájékoztatta a beadvány előterjesztőjét.

Hiánypótlást kért a BM az anyától, mert a kirendelt gyám miatt neki nem volt meghatalmazása saját lánya képviseletének ellátására. "A hiánypótlási felhívásnak azonban a beadvány előterjesztője a mai napig nem tett eleget" - írta még a BM, igaz, azt az anya a kirendelt gyám miatt nem is tudná megtenni.