2024.02.25., vasárnap - Géza
Zalaegerszeg: 9o - 9o
Az ország 19 megyéjében

Kivizsgálta az ügyészség a miniszterelnök utazásával kapcsolatos feljelentést, nem történt bűncselekmény

frisshirek.hu | 2023. április 06. - 12:00
Kivizsgálta az ügyészség a miniszterelnök utazásával kapcsolatos feljelentést, nem történt bűncselekmény

Dr. Hadházy Ákos országgyűlési képviselő hivatali visszaélés és hűtlen kezelés miatt tett feljelentést Orbán Viktor miniszterelnök február-márciusi honvédségi repülőgéppel történt részben hivatalos, részben magánjellegű utazásával kapcsolatban. A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség az elrendelt feljelentés kiegészítés alapján lefolytatott vizsgálata során megállapította, hogy nem történt bűncselekmény-derül ki az Ügyészség csütörtöki közleményéből.

A hatóság érvelése szerint a miniszterelnököt ugyanis megilleti a védelem, és ez nem csak hivatali, de a magánjellegű programjaira is kiterjed, illetve kijár a vele egy háztatásban élő családtagoknak is. A közlemény leszögezi, hogy ez nemzetközileg elfogadott gyakorlat.

Az Ügyészség szerint a miniszterelnök azért használhatott honvédségi gépet, mert Magyarország nem tart fenn kormánygépet, helyett a kormány a hadsereg gépeivel „biztosítja a védett személyek személykísérésében való részvételéhez szükséges személyi és technikai feltételeket, azaz az utazáshoz szükséges repülőgépet és személyzetet”.

Az ügy előzményének tekinthető, hogy amint lapunk, a Frisshírek.hu is megírta, Orbán Viktor tavaly honvédségi géppel utazott Rómába.

Illusztrációs fotó: Orbán Viktor miniszterelnök. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán