2023.06.05., hétfő - Fatime
Zalaegerszeg: 17o - 17o
Az ország 19 megyéjében

A bosszú-törvény eléri a célját? - tette fel a kérdést Békési Tamás, a Pedagógus Szakszervezet Zala Megyei elnöke

frisshirek.hu, 2023. április 26. - 15:11
A bosszú-törvény eléri a célját? - tette fel a kérdést Békési Tamás, a Pedagógus Szakszervezet Zala Megyei elnöke

A mai napon Békési Tamás – a Pedagógus Szakszervezet Zala Megyei elnöke – zalaegerszegi sajtótájékoztatóján jártunk, ahol elmondta:  „az elmúlt másfél év megmutatta, hogy az ágazat nagyon mély válságba jutott. A pedagógusok tömegei mellett szülők és diákok tömegei, a társadalom nagy része mozdult meg, hogy modern, a kor színvonalának megfelelő oktatást harcoljanak ki.”

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Sokan még mindig nem értik, hogy az elégedetlenség nem csak a kínosan alacsony bérekből fakad. A kezdő pedagógusok bére nem éri el a garantált bérminimumot, így bérkiegészítést kell adni nekik, hogy megkeressék azt, amit egy szakmunkásnak minimum adni kell.

Nyilatkozatot adtunk ki, amelyben a két zalai tankerületre koncentráltunk, amelyben összesen 92 intézmény van, ezek közül 76 intézmény kerestünk fel, amelyek közül összesen 40-ből jött visszajelzés, a többi iskolákban döntően nincs szakszervezet, a kérdés a következő, eljutott-e egyáltalán a pedagógusokhoz az általunk küldött dokumentum?” - tette fel a kérdést Békési Tamás.

 A nyilatkozat többek között ezeket a pontokat tartalmazza:

 • Elfogadhatatlan, hogy a nevelőtestületek összetételében akár 50 százalékra nőhet az óraadók száma, hiszen ez rendkívüli mértékben megnövelheti a főállásban foglalkoztatottak munkaterheit.
 • Elfogadhatatlan, hogy megszűnik a nevelőtestület autonómiája, a testület csak a házirend tekintetében rendelkezhet döntési jogkörrel.
 • Elfogadhatatlan, hogy a munkáltató egyoldalúan elrendelheti a kötetlen munkaidő intézményen belüli eltöltését.
 • Elfogadhatatlan, hogy próbaidő 6 hónapra nő.
 • Elfogadhatatlan, hogy a napi munkaidő 12 órára, a heti munkaidő 48 órára növelhető, illetve elrendelhető a vasárnapi munkavégzés is.
 • Elfogadhatatlan, hogy az ingyen elrendelhető eseti helyettesítések száma 30 alkalomról (max. 60 óra) 80 órára emelkedik.
 • Elfogadhatatlan, hogy az ingyen ellátandó helyettesítések száma 80 órára nőhet.
 • Elfogadhatatlan, hogy a tanév július 15-ig meghosszabbítható.
 • Elfogadhatatlan, hogy a szabadság időtartamából 15 napra berendelhető a pedagógus.
 • Elfogadhatatlan, hogy a kinevezést a munkáltató általi egyoldalú módosíthatja.
 • Elfogadhatatlan, hogy a felmentési idő 2-8 hónap helyett 2-re rövidül, miközben a lemondási idő viszont 2-ről akár 6 hónapra nő.
 • Elfogadhatatlan, hogy a munkáltató a tankerületen belül egyoldalúan elrendelheti az áthelyezést bármely másik intézménybe, ráadásul megfelelő költségtérítés nélkül.
 • Elfogadhatatlan a pedagógusok szólásszabadságának korlátozása. A pedagógus még munkaidőn kívül sem nyilatkozhat negatívan a közoktatásról.
 • Elfogadhatatlan, hogy megfigyelhetnék a pedagógus saját tulajdonában lévő számítástechnikai eszközeit, sőt elektronikus eszközökkel a pedagógus is megfigyelhető.
 • Elfogadhatatlan, hogy ismét megjelenik a törvényben a fegyelmi felelősségre vonás. A fegyelmi büntetés mértéke akár 6 hónapon át 20%-os illetmény csökkenés is lehet.
 • Elfogadhatatlan, hogy a nők negyven év utáni nyugdíjba vonulásakor a felmentési idő időpontját a munkáltató határozza meg.
 • Elfogadhatatlan, hogy az új jubileumi jutalom számításakor nem számítható be a táppénz, a GYED, a GYES stb. időtartama, amennyiben az meghaladta a 30 napot.
 • Elfogadhatatlan, hogy a munkáltató újabb szakképesítés, szakképzettség megszerzését írhatja elő.
 • Elfogadhatatlan a szakszervezeti jogok korlátozása.

 Mindenesetre nem állnak meg, addig, amíg nem sikerül változást kicsikarniuk, a jövő héten három jelentős esemény is lesz:

-  május 2. egyeztetés a kormányzattal

-  május 3. közoktatási fórum, a Zalaegerszegi Városi Hangverseny és Kiállító teremben

-  május 3. országos tüntetés Budapesten

 „A sztrájkjog elvételével már korábban lehetetlen helyzetbe hozták a tanárokat, lényegében semmilyen érdekérvényesítési lehetőségük nem maradt.” - tette hozzá a pedagógus

A kormány nem érti az oktatás problémáit, bajt szimatol, ahol nincs, árulókat keres, ahol csak hivatástudatot lehet találni. Senki se gondolja, hogy megmarad ezen a pályán az, aki nem a legfontosabb feladatának tartja, hogy a nebulók fejébe töltse, a jövőjükhöz szükséges tudást.

Az már egy másik kérdés, hogy egy pedagógus mennyire mer elrugaszkodni az állam által „kötelezően ajánlott”, használható tudást, csak nyomokban tartalmazó tankönyvektől.

Rendkívül alacsony a pedagógusnak jelentkező fiatalok száma, ha ehhez hozzávesszük, hogy a hallgatók jó részének más irányú fordulatot vesz az élete, illetve az egyetemet el nem végzők száma is folyamatosan emelkedik, egy pillanat alatt a szemünk elé tárul a valóság, hogy hamarosan nem képzett tanárokkal kell, majd betölteni az üres álláshelyeket. A kistelepülési iskolák, pedig sokkal sebezhetőbbek, így aki ilyenbe járatja a gyermekét, „hagyjon fel minden reménnyel”.

A hatalomnak meg kell értenie, a tanárok nem rendőrök, nem lehet őket vezényelni. A világon példa nélküli, ami Magyarországon megvalósult, hogy a Belügyminisztériumhoz tartozik az oktatás (és az egészségügy), de hát az unortodoxia, az illiberális „demokrácia” veleje. Egy rendőrtábornokot, azonban mégsem hibáztatunk azért, mert azokat a mintákat követi, amivel az élete során óriási sikereket ért el. Például az egyetlen miniszter, aki mind az öt Orbán-kormányban szerepet vállalt és egyszer sem ingott meg a széke.

Megváltoztatni, visszalépni, belátni a tévedést nem gyengeség, hanem bölcsesség” - zárta a sajtótájékoztatót Békési Tamás.

Az oktatás él, élt és élni fog, a kérdés, hogy pedagógus lesz-e még?!

Fotó: Békési Tamás Facebook-oldala