2023.06.05., hétfő - Fatime
Zalaegerszeg: 18o - 18o
Az ország 19 megyéjében

Keszhelyen a kastélyban rendezik a Tour de Hongrie csapatbemutatóját

frisshirek.hu, 2023. április 26. - 15:56
Keszhelyen a kastélyban rendezik a Tour de Hongrie csapatbemutatóját

Az eseményen bemutatkozik a Magyar Körverseny 22 résztvevő csapata. Az idén 44. alkalommal kerül megrendezésre a Tour de Hongrie – Magyar Kerékpáros Körverseny, melyet helyszíni szurkolók tízezrei és tévénézők milliói követnek figyelemmel évről-évre.

Egy ilyen grandiózus esemény nem valósulhat meg önkéntesek közreműködése nélkül.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A 22 résztvevő csapatban ott van kilenc, a kerékpársport elitjébe tartozó WorldTeam.

A kastélykertben tiszteletüket teszik majd a verseny legnagyobb sztárjai, így a négyszeres Tour de France-győztes Chris Froome (Israel – Premier Tech), a regnáló Európa-bajnok Fabio Jakobsen (Soudal Quick-Step), az olimpiai ezüstérmes Jakob Fuglsang (Israel – Premier Tech), a Tour de France pontversenyének győztese, Sam Bennett (BORA – hansgrohe), illetve a háromhetes szakaszgyőzelmek tömegével rendelkező Caleb Ewan (Lotto Dstny) és Dylan Groenewegen (Team Jayco AlUla).

A rendezvényen természetes a magyar bringásokkal is találkozhatnak az érdeklődők, köztük Dina Mártonnal, Peák Barnabással, Kusztor Péterrel, Móré-Gosselin Olivierrel, Lepold Zoltánnal, illetve az Epronex és a magyar válogatott versenyzőivel.

Zalaegerszeg-Keszthely útvonal a verseny második szakaszában szerepel majd, május 11-én.

A 44. Tour de Hongrie Nagy Rajtjának Szentgotthárd ad otthont. A karaván délkelet felé indul útnak az Őrség szívébe, majd Zalalövőnél északra fordul, hogy aztán Körmend megkerülésével haladjon tovább Szentgotthárd felé. A versenyzők két kört tesznek meg a kijelölt útvonalon, miközben két hegyi és három gyorsasági részhajrá vár rájuk. A 168 kilométeres etap egyértelműen a sprintereknek kedvez.

Magyarország legnyugatibb városa, Szentgotthárd története során először láthatja vendégül a Magyar Kerékpáros Körverseny mezőnyét. A Vas vármegyei település a szlovén, az osztrák és a horvát határ, valamint az Őrség közelsége miatt igazán különleges atmoszférát teremthet a verseny nyitónapjához, ahol sok külföldi szurkolóra is számítanak a szervezők.

A második etapon Zala vármegye székhelye, Zalaegerszeg debütálhat a Tour de Hongrie rajtvárosaként. A mezőny útja innen Nagyvázsonyba vezet, majd a karaván délre fordul, hogy elérje a Balaton-felvidéket. Három gyorsasági és két hegyi részhajrá teljesítését követően Keszthelyen, a Festetics-kastély szomszédságában a sztársprinterek szállhatnak harcba a győzelemért a 175 kilométeres, mindössze 900 méternyi szintemelkedést tartalmazó szakaszon.

Zalaegerszeg Tour de Hongrie-debütálására eredetileg 2017-ben került volna sor, egy hatalmas vihar azonban elmosta a verseny első szakaszának befutóját. A zalai vármegyeszékhely most, hat évvel később rajtvárosként debütálhat a Magyar Kerékpáros Körversenyen.

A kerékpársport hosszú ideje fontos szerepet töltött be Keszthely életében, hiszen már az 1930-as Tour de Hongrie útvonalának is részese volt a Balaton-parti város, mely tizennyolcadik alkalommal lesz házigazda. A siker itt különösen jó ómen: a legutóbbi két keszthelyi befutó győztese (Mihkel Räim 2016-ban, Manuel Belletti 2018-ban) végül az összetett versenyt is megnyerte!

Az ötnapos viadal 2023-ban összesen nyolc vármegyét érint: Vas, Zala, Veszprém, Somogy, Baranya, Fejér, Komáron-Esztergom és Pest. A karaván útja 71 településen visz keresztül, melyek közül nyolc rajt- vagy célvárosként, további kilenc pedig gyorsasági részhajrá házigazdájaként kaphat kiemelt figyelmet. Összesen 15 kategorizált emelkedő szerepel a 2023-as Tour útvonalában – ez 200 óta a legtöbb a versenyen. A hét-hét második és harmadik kategóriás hegy mellett egy első kategóriás, a Dobogókő adhat lehetőséget a hegyi pontok gyűjtésére. A 879 kilométeres össztáv a harmadik leghosszabb az új évezredben. Az eddigi nevezések alapján már most látható, hogy a számukra ideális útvonal idén is Magyarországra vonzza a világ legjobb országúti sprintereit.

Dylan Groenewegen, Fabio Jakobsen, Matteo Trentin, Alvaro Hodeg, Juan Sebastian Molano, Itamar Einhorn, Arvid de Kleijn és Mihkel Räim már most szerepelnek a verseny előzetes rajtlistáján.

Fotó: Manninger Jenő Facebook-oldala