2023.06.05., hétfő - Fatime
Zalaegerszeg: 18o - 18o
Az ország 19 megyéjében

FRISSÍTÉS-HELYREIGAZÍTÁS! Fülöp-szigeteki vendégmunkások ették meg a vadkacsákat a zalaegerszegi Gébárti-tavon?

frisshirek.hu, 2023. május 02. - 19:44
FRISSÍTÉS-HELYREIGAZÍTÁS! Fülöp-szigeteki vendégmunkások ették meg a vadkacsákat a zalaegerszegi Gébárti-tavon?

Ha valóban igaz, amit a zalaegerszegiek állítanak, az két eltérő kultúrából eredő szomorú különbség. A hattyú Magyarországon 1954 óta védett, eszmei értéke alsó hangon is 25 ezer forint, de fajtától függően ennél sokkal többet is érnek. A vadkacsák szeptember hónaptól vadászhatók, de csak törvényes szabályok mellett, míg a réce, a vadtyúk, nádi poszáta is külön védelmet élvez. A helyiek és oda kirándulók szerint alig pár vadkacsa maradt a zalaegerszegi Gébárti-tó nádasában, a többi a hiresztelések szerint a filippínó vendégmunkások serpenyőjében végezte. A Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság HELYREIGAZÍTÁSI kérelmét cikkünk végén találhatják.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Zalaegerszeg északi részén, a Zala folyótól északra található a Gébárti-tó, ahol a patkó alakú tó két vége bokrokkal, akadókkal teli, a tó középső része a gátnál 8-10 méter mély. Parkosított környezete kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínál a fürdőzők, vízisportot kedvelők, valamint a horgászok számára. A tó híres halálományáról, vadkacsák, hattyúk és egyéb vízimadarak kedvelt költő helye.

A helyiek úgy tudják, itt garázdálkodtak a megyeszékhelyi Flex multinacionális cégéhez betelepített filippínók, akik a Fülöp-szigetekről érkeztek és nem ismerik a magyar kultúrális tradiciókat. Egyesek szerint az állatok, mivel megszokták az ember közelségét kézhez szokottak, így könnyen elkapták őket és kitekerték a nyakukat, majd zacskóban hazavitték a vendégmunkások. Mások azt állítják, hogy csúzlival kábították, lőtték ki őket, majd ugyanezt tették velük.

Az mindnesetre biztos, hogy csökkent az állomány a közkedvelt tavon, láthatóan kevesebb a kacsa és egyéb nádban fészkelő madár. A hattyúkról nem is beszélve. A zalaegerszegiek szerint, a Flex, mivel a cég hivta ide és telepítette be a vendégmunkásokat, eltusolta az ügyet és kész kifizetni a dolgozói utáni kártértést, hogy védje jó hírét.

"Egy gondolat bánt engemet! Miért van az hogy nem régen történt a kedves Fülöp szigeteki vendégmunkások kimentek a Gébárti tóra aztán csúzlikal levadászták a hattyúkat meg a vadkacsákat!! Ezzel 8millió kárt okoztak amit a flex kifizet mivel ők hozták ide őket! Ha te meg én csinálunk ilyet egyből címlapsztori vagy ezt meg eltusolják??"-írták a közösségi oldalon.

Mások felháborodásuknak adtak hangot, egy hozzászóló azt írta:

"Kimentünk ma sétálni a kiskutyámmal. 7 kacsa van az egész tavon. Volt kb. 200… Rohadjanak meg ezek a férgek!!!"

Volt aki azt állította.: "Most voltam a Lukiban ... 1 vendég .. Flexes ... perzse ezt meséli ..Mondom, amit mondott : birság 6 millió, és ugye ezek kézhezszokott madarak, ugyhogy kézhez mentek, és ugy verték őket fejbe .... NA, megy a hülyeség 1000 vezrióban körbe a városban ...."

Más így fogalmazott: "Basszus nem az a lényeg, hogy mennyit fizetett ki a flex! Az a fontos, hogy az ártatlan állatokat kegyetlenül megölték. Holnap a kutyáink jönnek? Nem hallani szinte magyar szót az utcán mert vagy ukránok vagy ezek lepnek el minket. Ha még képes lenne ide beilleszkedni nem zavarna, de nem úgy nézem, hogy képesek rá! Tisztelet a kivételnek."

Úgy tűnik nem egyedi az eset:

"Ez Tatán is megtörtént az Öreg-tavon. Fel kellett világosítani a vendégmunkásokat, hogy itt kicsit más a kultúra."-írták.

A Flex nemrégiben fákat, egészen pontosan száz darab fát ültetett aGébárt- tó mellett, talán jóvátételként? Erről Bajor Lászlóval, a telepítést finanszírozó FLEX HR igazgatójával és az önkéntes munkát végző Zrinszki Alapítvány képviselőjével, Zrinszki Mónikával közösen számolt be a polgármester.

A közösségi oldal egyik posztjához hozzászóló, véleménye szerint, a helyi vendégmunkásoknak sem könnyű a helyzet:

"Az a vicc hogy tömegével hozzák ezeket a fillipinókat keresnek 300 ezer ftot amit kézhez kapnak fizetik az albérletet szállást nekik decemberben kaptak fejenként bruttó 500 ezer Ft ruhapénzt 2 évig alkalmazza őket a cég szerződéssel akkor is ha nem felel meg a munkájuk!Míg a magyar alkalmazott semmit nem kap mint 220 ezer Ftot kézbe na mi ez ha nem hazaárulás!És akkor a kis fülöpszigeteki levadász pár állatot jaj mi van akkor majd a flex ültet helyette fákat vicc ez az egész és az is hogy minden szarrol bevan számolva ebben a városban de erről valóban hatalmas kussolás van nehogy már szegény fillipinokat kiutálják a városból hisz ők csak jól dolgozó bér munkások akik után feltételezhetjük hogy a cég csak úgy aratja az állami támogatásokat amiből nevetve kifizet 8 millió bírságot és ültet pár fát!"

Többen úgy gondolják, most még csak a kacsáink, később a lányok , nők következnek?!

Bárhogyan is történt, a Frisshirek ma hivatalos tájékoztatást kért az önkormányzattól, illetve a hivatalos szervektől is. Amennyiben új információink és válaszaink vannak, cikkünket azonnal frissítjük. Nem célunk alaptalanul vádolni senkit, de a szóbeszéd az szóbeszéd és nem zörög a haraszt ha nem fújja a szél.

Derüljön ki az igazság!

Az Index nemrégiben arról írt, hogy, jól szervezett migráció zajlik a szögesdrótok elleénere, azaz pénzért, keresetért jöhetnek bárhonnan, egy a feltétel, keresztény országból érkezzenek.

Aki olcsó vendégmunkást keres, az inkább Indiára vagy Indonéziára fókuszáljon – véli a Fülöp-szigeteki munkaerő-közvetítésre specializálódott cég vezetője. Az utóbbi időben több ezer filippínó dolgozó jelent meg a magyar piacon. Leginkább az szól a foglalkoztatásuk mellett, hogy bár más kultúrából, mégis keresztény országból érkeznek, relatíve közel áll hozzánk az értékrendjük, miközben a hivatalos nyelvük az angol, a manilai kormány pedig minisztériumi szinten segíti a gazdasági migrációt-írták.

Illusztrációs fotó: pixabay.com

Fotó: frisshirek.hu

HELYREIGAZÍTÁS

A Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén a Gébárti-tó és annak élővilágát érintő természetkárosítás bűncselekmény elkövetése miatt ezidáig bejelentés nem érkezett és bűntetőeljárás sincs folyamatban.

A fenti linken elérhető cikk szóbeszéden alapul, az akár alkalmas lehet egy konkrét népcsoporttal szembeni előítélet- és gyűlöletkeltésre - írta lapunkhoz eljuttatott levelében a főkapitányság.