2023.06.05., hétfő - Fatime
Zalaegerszeg: 18o - 18o
Az ország 19 megyéjében

Bajban a Zalakerámia tófeji üzeme, csoportos létszámleépítést jelentett be a cég

frisshirek.hu, 2023. május 17. - 13:20
Bajban a Zalakerámia tófeji üzeme, csoportos létszámleépítést jelentett be a cég

A Zalakerámia, ami az osztrák Lasselsberger csoport tulajdona már 2021-ben is veszteséges volt. Az új szabályok szerint 2023 februárjától a 2020 januári áraiknál csak körülbelül 42 -50 százalékkal adhatják drágábban a termeiket, az e feletti bevételük hatalmas százalékát elvonja az állam. 2022-ben is voltak gondok, most úgy látszik drasztikus lépésre kényszerült a cég.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A Zalakerámia vezetősége a Zaolnak így fogalmazott a jelenlegi helyzetről:

"A Zalakerámia Zrt. 2023. május 15-én csoportos létszámcsökkentést jelentett be a Zalaegerszegi Járási Hivatal Foglalkoztatási osztálya felé. A létszámcsökkentés a társaságot érintő külső tényezők együttes hatása, a tulajdonos a kialakult helyzetre tekintettel gyáregységei között termelés-optimalizálási lépésről döntött, amely érinti a tófeji gyáregységben foglalkoztatott munkavállalókat. A folyamat kezdeti fázisban van, további érdemi információról jelenleg nem tudunk beszámolni. A társaság napi működésében változás nincs.”

Ami a Zalakerámia esetét érdekessé teszi, hogy 2020-ban még 5,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást jelentett be a kormányzat a cég 20 milliárd forintos bővítési projektjéhez. Amikor a kormány óriási összegekkel próbálja a külföldi beruházókat a kiszámíthatatlannak tartott Magyarországra vonzani, a különadókkal kivéreztetni tervezett külföldi tulajdonosok híre sokat ront a sikeres új beruházások esélyén és/vagy nagyon felnyomja a biztosítani szükséges állami támogatások összegét-fogalmazott a g7.hu

A tófeji székhelyű Zalakerámia Zrt. volt a legnagyobb hazai burkolólap gyártó, sőt a zalai megyeszékhely ikonikus cége. Fő tevékenysége: fal- és padlóburkoló lapok, gres lapok gyártása, kül- és belföldi forgalmazása, valamint a saját tulajdonban lévő mészkőbánya üzemeltetése.

Bizony kevés olyan magyar márka van a hazai piacon, amelyről elmondható, hogy generációk ismerik és kategóriájában fennállása óta piacvezető tudott lenni. A Zalakerámia tradicionális kerámia burkolólapjaival - évről-évre a fejlesztésekben élen járva-, folyamatosan bővítette portfólióját. Az utóbbi évekre mindez olyan lendületes és modern termékcsaládokat eredményezett, amelyek alapja az egyediségre, kreativitásra törekvés, ahol a színek és formák ötletes variációjával bármilyen hatás elérhető. Kár érte.

Vajon lesz -e elég munkahely az elbocsátott dolgozóknak?

Fotó: Zalakerámia Zrt