2023.06.05., hétfő - Fatime
Zalaegerszeg: 18o - 18o
Az ország 19 megyéjében

Elmeszelték a Zalaegerszeget az M7-essel összekötő M76-os gyorsforgalmi befejezését?

frisshirek.hu, 2023. május 17. - 16:05
Elmeszelték a Zalaegerszeget az  M7-essel összekötő M76-os gyorsforgalmi befejezését?

A Zalaegerszeget az M7-essel összekötő M76-os gyorsforgalmit sem fejezik be. A Fenékpuszta és Zalaegerszeg közti szakasz van hátra, 2020-ban átadták az M76-os első hat kilométerét Balatonszentgyörgy és az M7-es holládi csomópontja közt. Tavaly tavasszal elkészült a Balatonszentgyörgy és a Fenékpuszta közötti három kilométeres szakasz is, de egyelőre ennyi-írta a nyugat.hu.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Végleg törölte a kormány azokat az állami beruházásokat, fejlesztéseket, amelyeket tavaly nyáron állítottak le , a leállítást akkor még ideiglenesnek ígérve.Ezek alapjában véve olyan fejlesztések, ahol aláírták a támogatási szerződéseket, az előkészítés lezajlott, de a tényleges fizikai munka nem kezdődött el-írták.

A leállított beruházásokban érdemes belepillantani, meglepő információkra bukkanhatunk. A leállított beruházások teljes listáját itt lehet megnézni .

A listán többek között a közúti felújítások címszó alatt szerepel a zalaegerszegi Kosztolányi úti projekt is, a Nagylengyelt-Teskánddal összekötő út kivitelezése, a gyorsforgalmi mellett a Keszthely 2 x 2 sávos főút bekötése,a 71.sz . főút megvalósítása valamint a csomópont átépítése körforgalommá és a Fenyves allé vezető szakaszának felújítása is.

"A már érvényesen létrejött, de nem hatályosult szerződés nem válik hatályossá. A fel nem használt központi költségvetési forrás összegét vissza kell fizetni.Kivételt egyedül Lázár János tehet: „A beruházással érintett szakpolitikai felelős miniszter” 2023. május 19-én, azaz jövő pénteken 16 óráig benyújtott javaslatára „az állam nevében eljárva” ő mint az állami beruházásokért felelős miniszter május 23-áig elektronikus úton felmentést adhat a szerződés automatikus érvénytelenítése alól, de a rendelet szerint még válaszolni se köteles a vele jogilag egyenrangú minisztertársaknak:

Ugyanis ha e  rendelet hatálybalépését követő nyolc napon belül (tehát 23-áig) „nem érkezik felmentés, akkor a javaslatot elutasítottnak kell tekinteni”. Ezután a  szakpolitikai felelős miniszternek nem marad más hátra, mint hogy a rendelet szavai szerint „az  érintett beruházás további szakmai indokoltságát az  irányadó szakpolitikai programban, illetve szakpolitikai stratégiában foglaltakra figyelemmel felülvizsgálja”.-írja a HVG.

Az elmúlt időszakban Balaicz Zoltán Zalaegerszeg polgármestere többször arról közösségi oldalán, hogy egyeztetések zajlanak az M76-os ügyében, a Kosztolányi utcán pedig jól láthatóan elkezdődött az átépítés.

De vajon befejeződik -e?

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere Facebook-posztjában azt írta Nagy Bálint közlekedési államtitkárral és  Dr. Lázár János építési és közlekedési miniszterrel folytatott tárgyalásokat az M76-os úttal kapcsolatban.

A polgármester Dr. Lázár János építési és közlekedési miniszterrel történő megbeszélések után azt posztolta:

"Bár a nemzetközi gazdasági válsághelyzet miatt egyelőre halasztó kormánydöntés született, az M76-os gyorsforgalmi út továbbépítésének előmozdítását maximálisan támogatja miniszter úr."

Majd később a Nagy Bálinttal folytatott tárgyalások után azt kommentelte:

"Államtitkár úr zalai országgyűlési képviselőként is tisztában van az M76-os gyorsforgalmi út továbbépítésének fontosságával, a megvalósításra vonatkozó új koncepció már készül."

Fotó: Balaicz Zoltán Facebook-oldala