2023.06.05., hétfő - Fatime
Zalaegerszeg: 18o - 18o
Az ország 19 megyéjében

A Holub József utcai társasháztűz margóján, ezekre hívja fel a figyelmet a katasztrófavédelem

frisshirek.hu, 2023. május 18. - 12:59
A Holub József utcai társasháztűz margóján, ezekre hívja fel a figyelmet a  katasztrófavédelem

Mint köztudott, május hatodikán, szombaton tűz keletkezett egy társasház földszinti lakásában Zalaegerszegen, a Holub József utcában. Mire a város hivatásos tűzoltói a helyszínre értek, a lángok a tetőszerkezetre is átterjedtek. A helyszínre Pacsáról, Lentiből és Körmendről is érkeztek hivatásos tűzoltók, 11 tűzoltójárművel közel 30 tűzoltó kezdte meg a lángok megfékezését a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Az egységek hat vízsugárral és egy létrasugárral, több oldalról támadva, közel három óra megfeszített munka után oltották el a tüzet. Az oltási munkálatok során a rendőrséggel közösen a tűzoltók a társasházakból mintegy harminc embert és két kutyát mentettek ki. Nyolc fő enyhe füstmérgezést szenvedett. A lángok több mint nyolcszáz négyzetméteren pusztítottak, de az egységeknek sikerült megakadályozni, hogy további társasházakra is átterjedjenek. Sajnos sokan kényszerültek hosszú időre elhagyni otthonaikat.

A Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság most cikksorozatban igyekszik hasznos tanácsokkal ellátni a lakosságot, elsősorban a társasházban élőket. Kiemelt céljuk, hogy figyelemfelhívásukkal segítsék elkerülni a zalaegerszegi Holub József utcai tűzhöz hasonló eseteket.


Ma a tűzvédelmi házirendről, a az épületek közműveiről és a füstelvezető rendszerekről lesz szó.

A háromnál több építményszinttel rendelkező, és tíznél több lakóegységet magában foglaló épületben, épületrészben a közös képviselő, vagy az intézőbizottság elnöke Tűzvédelmi Házirendet kell, hogy kiadjon. Ha nincs ilyen képviselő, akkor az épület vagy épületrész tulajdonosa köteles írásban kidolgozni ezt a házirendet, ami tartalmazza a vonatkozó tűzvédelmi használati szabályokat (a tűzjelzés, a tűzveszélyes tevékenység, a tárolás – a lakásokra, pincehelyiségekre, közös tárolókra vonatkozóan -, a nyílt láng használata, a dohányzás, a tüzelő- és fűtőberendezések, az elektromos berendezések, a tűzoltási felvonulási terület és a menekülés szabályai). Ezeket meg kell ismertetni az ott élőkkel, és a benne foglalt szabályokat be kell tartani. 

Közművek jelölése, hozzáférhetősége

A közművek jelölése nagy segítség egy esetlegesen oltani igyekvő tűzoltó egységnek. A jelöléseknek minden esetben jól látható helyen kell lenniük, melyek a nyitó- és zárószerkezetét is jelölik. A közművek helyét és irányát is jelezni kell a földfelszínen vagy az épületen, azért, hogy az érkező tűzoltó minél előbb le tudja választani az épületet a közüzemi hálózatról. 

A jelölés azonban még nem minden. A közműelzáró helyzetét is rögzíteni kell, ugyanis ha nincs jelölve megfelelően a pontos helye, hogy hol is lehet elzárni ezeket, akkor értékes másodperceket veszítenek a menteni igyekvő tűzoltók, ami akár emberi életbe is kerülhet! Főleg akkor, ha ezek ugyan jelölve vannak, ám akadálytalan hozzáférésük – például bútorokkal, különböző tárgyakkal takarják el azt, vagy vasráccsal zárják le az adott folyosószakaszt. 

A múltban nem egyszer fordult már elő, például nagykanizsai és keszthelyi társasházakat érintő tüzeknél, hogy a közműelzáró csapokhoz történő bejutás hosszabb időt vett igénybe, hiszen biciklik, bútorok és nem használt fotelok állták a lánglovagok útját. 

A társasház alapító okiratában meg kell határozni, hogy ki a felelős a közművek karbantartásáért, ellenőrzéséért és javításáért, amit az elkészített szabályzat megfelelően rögzít. A felelősnek gondoskodnia kell arról, hogy a közművek rendeltetésszerűen működjenek, ne okozzanak tüzet, robbanást vagy egyéb kárt.

Füstelvezető rendszer

A lépcsőházi füstelvezető rendszer célja, hogy elvezesse a füstöt és a keletkezett hőt az épületből, és biztosítsa a menekülési útvonalak láthatóságát és a légzési lehetőségét, illetve védi az épületszerkezetet. A füstelvezető rendszernek megfelelő méretűnek, számúnak és elhelyezkedésűnek kell lennie, valamint rendszeresen karbantartani és ellenőrizni is szükséges. 

A rendszer indítása lehet kézi-, valamint gépi. A régebbi épületek lépcsőházában, számos esetben a kézi indítású lett kialakítva – így például a zalaegerszegi tízemeletesek döntő többségében. Utóbbiakkal rendszeres probléma, hogy amikor lefestik őket a festék a mozgó részekre rászárad, a működtető kar beszorul, a lamellák nem fordulnak jól. Előfordul az is, hogy ezeket letakarják, így még ha üzemel is, hiába próbálják meg a tűzoltók egy esetleges oltás közben kinyitni, egyszerűen nem távozik a füst, vagy a levegő, vagy nem jön be a friss levegő. 

Ezek karbantartása és üzemszerű működésüknek rendszeres próbája ne maradjon el, hiszen ezzel sokat teszünk a biztonságunk érdekében-kérik a tűzoltók.

Fotók: Zala Vármegyei Katasztrófavédelem