2023.06.05., hétfő - Fatime
Zalaegerszeg: 18o - 18o
Az ország 19 megyéjében

Ma van a törülközőnap, azaz a sci-fi rajongóinak ünnepe!

Mezei Anna, 2023. május 25. - 20:00
Ma van a törülközőnap, azaz a sci-fi rajongóinak ünnepe!

Nem, ez bizony nem a pamuttermék gyártók aljas húzása annak érdekében, hogy a vásárlók fanatikus szenvedéllyel megrohamozzák a törülköző készletet. A 2001. óta megtartott világnap ugyanis a sci-fi irodalom iránti elkötelezettséget szimbolizálja. 

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Bármilyen döbbenetesen is hangzik, a nemzetközi törülközőnap nem a pamuttermék gyártók aljas húzása annak érdekében, hogy a vásárlók fanatikus szenvedéllyel megrohamozzák a törülköző készletet.

A 2001. óta megtartott világnap ugyanis a

sci-fi irodalom iránti elkötelezettséget szimbolizálja,

a törülköző jelentőségével pedig a műfajban tájékozott valamennyi olvasó tisztában van, hiszen Douglas Adams Galaxis útikalauz stopposoknak című könyvére utal.

A törülköző ugyanis  

a lehető leghasznosabb dolog, amit csak magával vihet a csillagközi stoppos. Egyrészt komoly gyakorlati értéke van: beletakarózhatunk, hogy meleghez jussunk, míg átugrándozunk a Jaglan-Béta hideg holdjain; heverhetünk rajta, míg a Santagrinus-V ragyogó, márványhomokos tengerpartjain szívjuk a sűrű tengeri levegőt; felvitorlázhatjuk vele minitutajunkat, míg lefelé sodródunk a lassú, lomha Moth folyón; takarózhatunk vele, miközben Kakrafoon sivatagainak vörös csillagai ragyognak ránk; megnedvesíthetjük és fegyverként használhatjuk kézitusában; fejünkre tekerhetjük, hogy távol tartsuk a mérges gőzöket, vagy hogy elkerüljük a Traal bolygó Mohó Poloskapattintó Fenevadjának pillantását (észvesztően ostoba állat, azt hiszi, ha te nem látod őt, ő sem lát téged – annyi esze van, mint egy cipőtalpnak, de nagyon-nagyon mohó); veszély esetén vészjelzéseket adhatunk vele, és természetesen beletörülközhetünk, ha még elég tiszta hozzá

- derül ki a regényből.

Hazánkban ugyan még nem terjedt el olyan komolyan a törülközőnap tartása, mint Amerikában, mégis, ezúton szólítok fel minden sci-fi rajongót: ha olthatatlan vonzalmat érez a fantasztikus világokban való elmélyülésben,

készítsen magáról egy törülközős szelfit.

A szingli rajongók pedig tovább is mehetnek, például terítsenek egy törülközőt a vállukra, mielőtt vásárolni indulnak, hiszen a sci-fi előtti tisztelgésen túl ez akár kiváló ismerkedési alap is lehet. (Például: Szia, te is imádod Adams regényét?” Vagy: „Szia, flúgos vagy, vagy flúgos vagy, és ezért hordasz a válladon egy törülközőt?”.)

Komolyra fordítva a szót, a nemzetközi emléknap kiváló alkalom arra, hogy

elővegyük egy kedvenc könyvünket, s kiszakadjunk picit a világ olykor lehangoló valóságából.

Ha pedig valaki már kivégezte az összes Adams regényt, nagyszerű történeteket találhat zsáneren belül a kortárs magyar irodalomban, például a fantasztikumon túl humorával is lenyűgöző Lovas Lajos (N, Agydobás, Jó reggelt délben, Törzsszövetség) könyveit.

A hangoskönyvek kedvelői pedig számtalan remekmű közül válogathatnak a youtube-on Gépész  ingyenes felolvasásai közül.

Egyszóval törölközőnapra fel (és köszi a halakat)!

Fotó forrása: Unsplash, illusztráció