2023.06.05., hétfő - Fatime
Zalaegerszeg: 18o - 18o
Az ország 19 megyéjében

Ünnepélyes esküt tettek az ülnökök Zalaegerszegen és Nagykanizsán

frisshirek.hu, 2023. május 25. - 13:08
Ünnepélyes esküt tettek az ülnökök Zalaegerszegen és Nagykanizsán

A hivatali ciklusuk lejárta után idén újra ülnökválasztásra került sor. Zala vármegyében 37 ülnök ülhet majd fel a jövőben a bírói pulpitusra, közülük 26 a vármegyeszékhely bíróságain, 6 ülnök Lentiben, 1 fő Keszthelyen, 4 pedig Nagykanizsán tevékenykedik.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A legutóbbi ülnökválasztás 2019 tavaszán volt, s miután megbízatásuk 4 évre szól, idén pályáztatás útján választottak újra ülnököket, akik nem hivatásos bíróként járnak el a törvény által meghatározott ügyekben.

A Zalaegerszegi Járásbíróságra, a Zalaegerszegi Törvényszékre a Zala Vármegyei Közgyűlés, Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Zala Vármegyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Zalaegerszegi Megyei Jogú Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata választott 26 ülnököt, akik 2023. május 24-én tettek esküt a Zalaegerszegi Törvényszék Dísztermében.

A megbízóleveleket a Zala Vármegyei Közgyűlés részéről Bene Csaba alelnök, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata képviseletében Balaicz Zoltán polgármester adta át. A nemzetiségi önkormányzatoktól a Zala Vármegyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Orsós Vendel és a Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata elnöke, Radnai Tamás adott át egy-egy megbízólevelet.

Az okiratok átadást követően dr. Sorok Norbert, a Zalaegerszegi Törvényszék elnöke és dr. Béres Judit, a Zalaegerszegi Járásbíróság elnökhelyettese jelenlétében esküt tettek a választott ülnökök, majd részükre rövid tájékoztatóra került sor az ülnöki feladatokról.

Nagykanizsán ugyanezen a napon, Keszthelyen és Lentiben pedig a közeljövőben tesznek esküt az ülnökök a járásbíróságok elnökei, illetve a választó szervezet képviselői előtt-tájékoztatott a Zalaegerszegi Törvényszék.

Fotó: Zalaegerszegi Törvényszék