2024.02.25., vasárnap - Géza
Zalaegerszeg: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Negyven fa elültetését finanszírozta a Rheinmetall gyár Zalaegerszegen

frisshirek.hu | 2023. május 31. - 15:15
Negyven fa elültetését finanszírozta a Rheinmetall gyár Zalaegerszegen

Napjainkban a zalaegerszegi cégek többsége a környezetvédelemre hivatkozva, pozitív PR fogásként fát ültet a zalai megyeszékhelyen. A fatelepítéseket rendre online, nyomtatott sajtó és televíziós médiaszereplések kísérik. A Rheinmetall esetében is időszerű volt, hogy a szürke, riasztó high tech épület, az amerikai scifi filmeket idéző, kopár környezet közelébe egy kis természetet csempésszen. Az eseményen jelen volt dr. Imke Nora Keller általános vezérigazgatóval, Andreas Baumeier operatív vezérigazgatóval, Michael Stolze pénzügyi vezérigazgatóval, Varga Éva telephely igazgató is a Rhenmetall részéről.

A negyven fa szimbolizálja a Rheinmetall a zalaegerszegi klímavédelemhez történő csatlakozását? De hogy passzol a pusztító fegyverek gyártása a földet óvó filozófiához?” – tette fel a kérdést egy olvasónk.

Zalaegerszeg polgármestere nemrég arról posztolt, hogy a városi faültetési program keretében 2019 óta már 9.380 új facsemetét ültettek el, valamint arról, hogy Zalaegerszegen kiemelten kezelik a környezetvédelmet, a klímaváltozás elleni küzdelmet. Sőt klímastratégiát dolgozott ki a város, amelynek fontos része a zöld, környezetkímélő hulladékgazdálkodás, az egészséges ivóvízellátás, a biztonságos szennyvízkezelés, a megújuló energiaforrások használata, az energiatakarékosság, az újrahasznosítás, a zöld közlekedés és a még több zöld terület.

A zalaegerszegi Rheinmetall Hungary Zrt.-nél a legkorszerűbb lánctalpas és kerekes járművek, különösen a Lynx fejlesztésével és gyártásával foglalkoznak, mindemellett a cég fontos szerepet játszik a magyar "Zrínyi 2026" kezdeményezésben, amely a nemzeti fegyveres erők modern felszerelésére összpontosít, és helyi gyártást irányoz elő.

E program részeként a Rheinmetall, mint technológiai és biztonsági rendszerház, a Magyar Honvédelmi Minisztériumtól kapott szerződést a legkorszerűbb lánctalpas és kerekes járművek és a kapcsolódó szolgáltatások szállítására. A Rheinmetall a jövőben hazai gyártással kívánja kiszolgálni Magyarországot, mint hazai piacot.

Ennek keretében Zala megyében, mintegy 33 hektáros területen egy új, korszerű fejlesztési, gyártási és széleskörűen felszerelt tesztközpont épült, a következő években a cég mintegy 350 új munkahellyel tervezett a zalaegerszegi telephelyen.

Május 12.-én a HVG írt arról, hogy a németeken kívül, még Ukrajnában is fog tankokat gyártani a Rheinmetall.

„A Rheinmetall AG tőzsdén jegyzett hadiipari óriás Ukrajnában hozott létre vegyes vállalatot. A cég Magyarországon is terjeszkedik, rögtön három helyszínen. A német Rheinmetall vegyes vállalatot hozott létre az ukrán Ukroboronprom állami konszernnel tankok gyártására és karbantartására Ukrajnában – idézte a Handelsblatt német gazdasági lap a Rheinmetall vezérigazgatóját az MTI tudósítása szerint. A Palkovics László vezérigazgatósága alatt működő N7 Holding Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. 49 százalékos részesedése mellett lőszergyárat húznak fel Várpalotán; Zalaegerszegen Lynx összeszerelő üzem épül (ez egy ultramodern páncélozott gyalogsági harcjármű, 218 darabot rendeltünk belőle, ebből 172-t gyártanak majd Zalában); a budapesti Infoparkban pedig szoftverfejlesztő központot nyitnak majd. Ehhez létrehoztak három magyar leányt, ezek sorrendben a Rheinmetall Hungary Munitions Zrt., a Rheinmetall Hungary Zrt., és a Rheinmetall Electronics Hungary Kft.”

A cég helyi gyára is világkarrierre buzdít, -"csatlakozz a magyar csapathoz és dolgozz egy nemzetközi programban, több mint egy munka"-, áll a felhívásban. Modern gyártóüzemeikben a legújabb katonai járműveket, fegyver- és lőszerrendszereket és egyéb technológiákat fejlesztenek és gyártanak.

„A Rheinmetall kiváló lehetőségeket kínál, ha ön szereti az új kihívásokat és szívesen részt venne a jövő alakításában.” – hívják fel a figyelmet.

Fotók: Balaicz Zoltán Facebook-oldala