2023.09.30., szombat - Jeromos
Zalaegerszeg: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

A belügyminisztérium 800 ezer forintos átlagbért ígér a tanároknak a pedagógusnap alkalmából, és Brüsszelre mutogat

frisshirek.hu, 2023. június 04. - 14:30
A belügyminisztérium 800 ezer forintos átlagbért ígér a tanároknak a pedagógusnap alkalmából, és Brüsszelre mutogat

Minden idők legnagyobb pedagógusbéremelését tervezzük - írta a Belügyminisztérium (BM) a pedagógusnap alkalmából az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében, amelyben köszönetet mond "valamennyi pedagógusnak, aki szeretettel és lelkiismeretesen tanítja, neveli a rá bízott gyermekeket, diákokat". Az Európai Uniótól kapnánk ugyan támogatásokat az oktatásra, ha az elvárt feltételeket a kormány végre teljesítené.  Az MSZP véleménye szerint  azonban a magyar pedagógusok bérét mindig a nemzeti költségvetésből kell biztosítani! valódi megbecsülést kérnek, írják közleményükben.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

"A kormány a mostani háborús idők ellenére is a rendszerváltás óta legnagyobb mértékű pedagógus béremelést tervezi, az ezt megalapozó új pedagógus életpálya törvényjavaslat - több hónapig tartó átfogó szakmai és társadalmi egyeztetést követően - hamarosan az Országgyűlés elé kerül" - jelezték.

A tárca közleménye szerint "a béremelést eddig is csak az késleltette, hogy Brüsszel húzza az időt, és nem fizeti ki a Magyarországnak járó uniós forrásokat. Amikor megérkeznek a hazánkat megillető uniós források, soha nem látott mértékű pedagógus béremelés valósul meg".

Az új pedagógus életpálya törvényjavaslat nagyobb szakmai és anyagi megbecsülést garantál a pedagógusoknak, megteremti a pályakezdők és a hátrányos helyzetű diákokkal foglalkozó tanárok kiemelt béremelésének feltételeit - írták.

A minisztérium emlékeztetett arra, hogy a kormány ez év januárjától 10 százalékos pedagógus béremelést előlegezett meg.

"Amikor Magyarország megkapja a hazánknak jogosan járó uniós forrásokat, a rendszerváltás óta a legnagyobb mértékű pedagógus béremelés következhet. Amikor megérkeznek az uniós források, a kormány tervei szerint az első ütemben 561 ezer forint, jövőre 681 ezer forint, 2025. januárjában pedig 800 ezer forint lehet a pedagógus átlagbér" - áll a közleményben.

Gulyás Gergely egy kormányinfón arról beszélt, hogy a pénzek meg fognak érkezni, de azt, hogy mikor nem tudta megmondani. Az EU költségvetési biztosa szerint azonban közel sincs még a célhoz Magyarország az uniós pénzek ügyében. A pénzek befagyasztásának oka, hogy az Európai Bizottság szerint Magyarországon sérül a jogállamiság, ami veszélyt jelent az uniós költségvetésre. Az események folyton zajlanak a befagyott források körül, de a legsürgetőbb feltételnél már elkerülhetetlennek látszik a baj.

A cseh pedagógusok fizetéséhez szükséges összeget az államnak kell biztosítania. A törvénymódosításokat a parlament két háza annak ellenére is megszavazta, hogy a költségvetésben még nem határozták meg pontosan a szükséges források helyét. Mikulás Bek oktatásügyi miniszter elmondta, hogy a részleteket az oktatásügyi szakszervezetekkel együtt fogják kidolgozni, írta meg a frisshirek.hu.

Az első szó a köszöneté június első vasárnapján!

"Magyarország legnagyobb oktatási szakszervezete, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) Elnöksége pedagógusnapon elismerését és háláját fejezi ki azoknak az oktatásban dolgozóknak, pedagógusoknak, oktatóknak, akik hivatástudatból, elkötelezettségből, gyermekszeretetből a pályán maradtak.

Köszönet nekik mindennapos küzdelmükért! Köszönet azért, hogy a jövő generációja érdekét tekintik elsődlegesnek akkor is, ha egyre nagyobb teher hárul rájuk, miközben nem érzik a megbecsülést!

Köszönet illeti azokat is, akik az elmúlt években kiálltak az oktatás ügye mellett, támogatták szakszervezetünket a sztrájkok, a tüntetések szervezésében, részt vettek a tiltakozó akciókban!

A Pedagógusok Szakszervezete továbbra is azért küzd, hogy az oktatásban dolgozók nélkül a kormány ne hozhasson döntéseket, továbbá a kormány és a társadalom is megbecsülje azokat, akik ezt őszintén megérdemlik!"

Valódi megbecsülést a pedagógusoknak!

"Nem véletlen, hogy 1952 óta közel a tanév végéhez, a nyári időszámítás kezdetén, június első vasárnapján köszöntjük azokat az elkötelezett, hivatásszerető embereket, akikre rábízzuk nemzetünk legdrágább kincsét, a gyermekeinket.

Ők kísérik végig őket  a tudás lépcsőfokain. Ezekért az egyre nehezebben viselhető évekért tartozunk köszönettel nem csak, mint szülők, politikusok, de minden honfitársunk nevében is!" - írják közleményükben.

"Látjuk, milyen terhek nehezednek ma a pedagógustársadalomra. Sajnos jelentős javulást a kormány részéről még ígéretek szintjén sem várhatunk. Jogfosztás, alacsony bérek, túlterheltség, a tanítás szabadságának korlátozása, csak, hogy a legfontosabbakat említsük.

Az Európai Uniótól kapnánk ugyan támogatásokat az oktatásra, ha az elvárt feltételeket a kormány végre teljesítené.  A mi véleményünk szerint azonban a magyar pedagógusok bérét mindig a nemzeti költségvetésből kell biztosítani!

Az MSZP ezért azonnali és nagyarányú béremelést sürget. Azon túl, hogy ez mutatná meg igazán a pedagógusok megbecsülését, jelentős lépés lenne az oktatásban 2010 óta halmozódó problémák kezelésében is. A bér rendezése szükséges, de nem elégséges a közoktatás színvonalának emelésére! Követeljük ezért a pedagógusok közalkalmazotti jogviszonyának megőrzését is, a „státusz törvény” tervezetének visszavonását és egy olyan átfogó reformot, amely garantálja a pedagógusok szakmai autonómiáját, csökkenti munkaterheiket, a lexikális tudás mellett biztosítja a gyermekek számára a készségfejlesztést és demokratizálja az oktatás egész rendszerét, egyúttal érvényesíti a diákok jogait is."

Fotó: Wikimedia Commons