2023.09.30., szombat - Jeromos
Zalaegerszeg: 11o - 11o
Az ország 19 megyéjében

Nehezen alkalmazkodnak a külföldi vendégmunkások Zalaegerszegen

frisshirek.hu, 2023. június 08. - 15:15
Nehezen alkalmazkodnak a külföldi vendégmunkások Zalaegerszegen

Többen is segítséget kértek egy népszerű zalaegerszegi csoportban, hogy mit lehet tenni az egyik helyi multinál dolgozó vendégmunkások viselkedése ellen, ha a szép szóra nem hallgatnak, rosszabb esetben pedig hiába is mondanak bármit, mert nem is értik a nyelvet. Azt viszont tudják mondani, hogy idézzük: „b@zd meg”. Akiknek a szomszédságában élnek, megszenvedik az éjszakai dorbézolást, hangoskodást, akár az éjjel kettőkor kezdődő húsklopfolást. Állítják, nappal alszanak, éjjel aktív életet élnek.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Úgy tudjuk, a lakásokat a multinacionális cég vagy a munkaerő közvetítő cég bérli a vendégmunkások számára, akiknek nincs joga ellenőrizni, hogy munkaidőn kívül a dolgozók milyen társadalmi életet élnek, azt hogyan élik és miként használják ki a szabadidejüket. Minden társasházban van házirend, amit az ott lakók kötelesek betartani, ám az is lehet, hogy nincsenek felvilágosítva a hazai szabályokról. Sajnos a tapasztalatok azt mutatják, nem érdemes ujjal mutogatni, mert nemcsak a vendégmunkások,hanem a magyarok egy része is nehezen tartja be a társadalmi együttélés alapvető szabályait.

Zalaegerszegen a vendégmunkásokkal kapcsolatban elsősorban a kultúrákból adódó különbségek, a hangzavar, dorbézolás, más szocializáció, éjszakai duhajkodás miatt adtak hangot a helyiek. Van, aki napi szinten kénytelen a csendháborítás miatt rendőrt hívni, akik szintén nagyon keveset tudnak tenni, az esetek többségében pedig másnap minden ugyanúgy folytatódik tovább.

Sziasztok segítséget szeretnék kérni valaki esetleg nem tudja ki szállásolta el a piacnál a »fülöpszigeteki flexes« dolgozókat? Szeretném felvenni vele a kapcsolatot a folyamatos lárma és tombérozás miatt. Nem szeretnék napi szinten rendőrt hívni . Éjjel nappal ez megy ” – írta egy posztoló.

Másikuk hasonló jelenségről számolt be a zalaegerszegi csoportban:

„Én ugyan emiatt szenvedek. A szomszéd lakásban laknak. Egész éjjel üvöltöznek, kiabálnak. Hajnali 2 órakor húst klopfol vagy mi a fenét kalapálnak, sorolhatnám. Az éjjel már átszóltam nekik. Persze nem értik, de azt tudják kiabálni egész éjjel, hogy b@zd meg! És nem egyszer-egyszer, hanem rendszeresen, szinte minden éjjel.”

Minden társasházban van házirend illetve közös képviselő, a lakástulajdonosok megszavazhatják, hogy nem engedélyezik eme tevékenységet. Tulajdonukat, életüket kívánják-e egy lakás bérbeadó ilyen jellegű /problémáival /állandó feszültség alatt napi szinten megélni.A változtatás a lakók joga – írta le egyikük a véleményét.

Egy olvasónk arról számolt be a Frisshireknek, hogy nemrégiben az egyik buszjáratra több vendégmunkás is felszállt, azonban sem jegyük, sem bérletük nem volt. Olvasónk elmondása szerint, amikor a buszsofőr számon kérte rajtuk, egyikük elmagyarázta, hogy nekik sem jegyet, sem bérletet nem kell felmutatniuk, mert  idézzük: „Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta”. A sofőr ekkor olvasónk elmondása szerint felhívta a feletteseit, akik erről nem tudtak, majd értesítették a rendvédelmi szerveket, akik úgy tudja, leszállították a „bliccelőket”. Olvasónk nem várta meg a folytatást, leszállt a járatról és gyalog indult útnak.

Vendégmunkásokra sajnos szükség van!

A jelenlegi törvényszabályozás szerint, a külföldi munkások maximum három évig tartózkodhatnak Magyarországon, így Zalaegerszegen is. Mindemellett a hazánkba érkezett vendégmunkások családegyesítését és letelepedését sem engedi a szabályozás.

A Napi.hu márciusi cikke szerint hazánkban jelenleg körülbelül 100.000 külföldről érkező vendégmunkás dolgozik, amit régiós szinten még további 200-300.000 fővel kellene emelni ahhoz, hogy a jelenleg fennálló munkaerőhiányt tompítsa. Összehasonlításképpen a hozzávetőleg azonos munkaerőpiaccal rendelkező Csehországban jelenleg több, mint 700.000, a szomszédos Ausztriában pedig 1.000.000 vendégmunkás veszt részt a helyi gazdaság növekedésében. Más országokhoz hasonlóan Magyarország is szenved a munkaerőhiányban, ami azt eredményezte, hogy már nemzetközi verseny folyik a vendégmunkásokért – írták.

Egy másik cikkben hozzátették, hogy az Ázsiából érkező vendégmunkások már lenyomják az ukrán vendégmunkásokat és a magyar bérigényekkel szálltak versenybe. A szakmailag képzett ázsiai munkaerő akár már a nettó 350.000 forintot is megjelöli bérigényként. Mivel nagyon jól tisztában vannak a magyar bérezéssel és a hiányszakmákban lévő betöltetlen állások számával, amennyiben valahonnan magasabb bérajánlatot kapnak, akár azonnal tovább is állnak.

Fotónk illusztráció, forrás: Pixabay