2023.09.30., szombat - Jeromos
Zalaegerszeg: 12o - 12o
Az ország 19 megyéjében

Egy év próbaidőre bocsátották azt az édesanyát, aki negatív posztot írt a zalaegerszegi kórházról

frisshirek.hu, 2023. június 09. - 12:45
Egy év próbaidőre bocsátották azt az édesanyát, aki negatív posztot írt a zalaegerszegi kórházról

Rágalmazás vétségében bűnösnek találta a Zalaegerszegi Járásbíróság azt a vádlottat, aki tavaly nyáron a Facebookon – a Szeretlek Zala csoportban – osztott meg bejegyzést a Zala Vármegyei kórház sürgősségi osztályának egyik dolgozójáról.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A kórház Facebook-oldalán ismertette elrettentő tényként a fentieket, továbbá azt írták:

Munkatársunk a becsmérlő, az osztályról valótlant állító, és a személyét sértő bejegyzések miatt élt feljelentéssel.

A bíróság megállapította, hogy a vádlott nagy nyilvánosság előtt közzétett bejegyzése alkalmas volt arra, hogy kollégánk becsületét csorbítsa és neki jelentős érdeksérelmet okozzon.

A bíróság ítéletében J. G. vádlottat bűnösnek mondta ki rágalmazás vétségében és egy év próbára bocsátotta.”

Mint június 9.-én a Frisshirek elődje, a Szeretlek Zala Facebook-oldalán megjelent cikkében írtunk arról,- természetesen olvasónk engedélyével, a közösségi oldalára kitett nyilvános posztja alapján-, hogy anyaként mélyen sérelmezte a fiával mint beteggel és vele mint hozzátartozóval kapcsolatos, a zalaegerszegi sürgősségi osztályon történt ellátást és bánásmódot. Véleményének soraiban hangot is adott.

A teljes cikk itt olvasható.

A 20 éves fiatalembert – az ügyben elítélt édesanya fiát – tavaly 2022.június 09.-én kora délután kézzsibbadással, rosszulléttel, kézdagadással, fájdalommal vitték be a megyei sürgősségire, ahol vért vettek tőle és megkezdték az ellátását. Édesanyja, mivel már felnőtt fiatalemberről volt szó, telefonon tarthatta vele vele a kapcsolatot, nehezményezte azt, hogy nem engedték be, hogy vizet vigyen a fiának aki a vérvételtől rosszul volt, bár később már jobban lett. Az édesanya posztjában azt írta, akkor be ment és szóvá tette, miért nem kapott a fia inni, posztjában azt írta, vulgáris választ kapott egy orvostól, amit kikért magának.

A fenti esettel akkor megkerestük a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház Sajtóosztályát, hogy reagáljanak az esettel kapcsolatban. Elektronikus levélben közölték: „Az ügyet kivizsgáljuk, ezt követően tudunk tényszerű választ adni a panaszra. Türelmét és megértését előre is köszönjük.” – írta akkor PR munkatársuk.

Az ügy bíróságra került, mivel a osztályvezető orvos beperelte az édesanyát rágalmazásért, jó hírnév megsértéséért. Az orvos neve egyébként nem szerepelt az édesanya nyílt posztjában. Az édesanyát bűnösnek mondta ki a bíróság, egy év próbaidőre bocsátották.

A Frisshirek.hu oldalán május 23-án arról írtunk, a kórház a továbbiakban nem tolerálja, hogy ki és mit posztol nyilvános oldalakon az intézményről. Egyszerűen fogalmazva: vagy jót, vagy semmit, mindenkit arra kérnek tartsák be a hivatalos panaszkezelési folyamatot.

Akkor ismét egy nyilvános közösségi oldalra feltöltött eset borzolta a kedélyeket, ahol egy újabb negatív poszt jelent meg amely szintén szélsebesen terjedt a zalaegerszegiek körében. A posztban az állt, hogy a helyi sürgősségi SBO-ra egy apa kéz sérüléssel vitte a fiát, ahol állítása szerint a hosszú ideje várakozókkal, valamint velük szemben is elsőbbséget biztosított az ügyeletes orvos egy focista privát betegének. A férfi ezek után etikátlannak titulálta és posztjában nevén nevezte az ügyeletes orvost, majd nem volt hajlandó vele megvizsgáltatni gyermekét. Vajon az Ő esetében is jogi lépés, sőt bírósági ügy lesz a végkifejlet?

A kórház a fent említett újabb posztra reagálva arra kérte a pácienseket, hogy a jövőben használják a panaszkezelési folyamatot, azaz e-mailben, vagy postai úton jelezzék a kórház vezetősége számára, ha valamivel nem elégedettek.

Május 23.-án az intézmény közösségi oldalán nagy felkiáltójelek kíséretében, az alábbi sorokkal reagáltak azoknak, akik a kórház bárminemű rossz hírét keltik, vagy becsület csorbításra alkalmas kifejezést, tartalmat hoznak nyilvánosságra.

„Tisztelettel tájékoztatjuk Önöket, hogy a Kórház – a jogszabályi előírásoknak megfelelően – panaszkezelési rendszert működtet, amelyben minden, az ellátással kapcsolatban felmerülő panasz, bejelentés kivizsgálásra kerül. 

A közösségi oldalon közzétett bejegyzések, szubjektív vélemények nem mindig tartalmaznak elegendő információt a vizsgálat elindításához, azonban ilyenkor is (ahogy minden esetben) szükséges az ügy körülményeinek pontos tisztázása. Bejelentést írásban, postai úton vagy e-mailben a zmkorhaz@zmkorhaz.hu címen tehetnek.

Ezzel együtt, amennyiben a bejegyzés a becsület csorbítására alkalmas kifejezéseket tartalmaz, a Kórház az egészségügyi személyzet tagjai érdekében jogi lépéseket tesz” – írták.

Fotó forrása: Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház Facebook-oldala