2024.02.25., vasárnap - Géza
Zalaegerszeg: 9o - 9o
Az ország 19 megyéjében

A Borkai körüli gyanús ügyek egyikében sem talált a rendőrség bűncselekményt

frisshirek.hu | 2023. június 13. - 19:00
A Borkai körüli gyanús ügyek egyikében sem talált a rendőrség bűncselekményt

„Mivel a cselekmény nem bűncselekmény”, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) megszüntette azt az eljárást, amit többek között Hadházy Ákos feljelentése nyomán folytatott nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés, pénzmosás és hivatali visszaélés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. A nagy érdeklődésre való tekintettel az ATV szerdán este 21:55-kor megismétli a Heti Napló exkluzív interjúját a szexbotrányba belebukott egykori győri polgármesterrel, Borkai Zsolttal.

Azt a rendőrség is megállapította: a győri önkormányzat volt ügyvédje, a Borkai Zsolt bukását hozó adriai szexvideón is szereplő Rákosfalvy Zoltán 2011-ben elkezdte felvásárolni a Győri Audi gyár közelében lévő földterületeket. Ezeket egyetlen telekben egyesítettek, ám úgy, hogy abban maradt az önkormányzatnak is tulajdonrésze.

2012 tavaszán a Borkai vezette önkormányzat átminősítette a területet, majd „előzékenyen” az immáron szántóból értékes, ipari fejlesztésre alkalmas terület elővásárlási jogáról lemondott és 2012 októberében eladta tulajdonrészét Rákosfalvy cégének.

A feljelentés alapján azt vizsgálták, hogy történt-e bűncselekmény akkor, amikor a győri önkormányzat volt ügyvédje elkezdte felvásárolni a győri Audi-gyár közelében lévő földeket, amiket aztán Borkai Zsolt vezetése alatt az önkormányzat szántóból ipari fejlesztési területté alakított. Az NNI megállapítása szerint jogszerű volt az az értékesítés, amely során az önkormányzat az elővásárlási jogáról lemondva eladta tulajdonrészét az ügyvéd cégének.

Azt a rendőrség is elismerte, hogy a cég gazdasági tevékenységet nem folytatott, ám a vállalkozás az alapítótól kapott kölcsönt és az eszközállománya értékesítéséből származó bevételeket élte fel, ezért a rendőrség szerint nem lehet hűtlen kezelésről beszélni. 

A nyomozást megszüntető határozat - amit a független parlamenti képviselő a Telexnek is elküldött - azt is kimondja, hogy a Borkai család minden tagjának a legális jövedelme fedezte a vagyongyarapodást.

Fotó: Borkai Zsolt Facebook-oldala