2023.09.30., szombat - Jeromos
Zalaegerszeg: 11o - 11o
Az ország 19 megyéjében

Elítélték a Keszthelyen halálos vasúti balesetet okozó nőt

frisshirek.hu, 2023. június 14. - 13:00
Elítélték a Keszthelyen halálos vasúti balesetet okozó nőt

A Keszthelyi Járásbíróság tárgyalás mellőzésével döntött annak a nőnek az ügyében, aki figyelmetlenségből egy vasúti kereszteződésbe behajtva összeütközött egy menetrend szerinti személyvonattal az Entz Géza sétány vasúti átjáróban a kutyás strand közelében.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A nő még 2022. július 29-én délelőtt jó látási, derült időjárási és gyér forgalmi viszonyok mellett személygépkocsival közlekedett – utasaként testvérével – Keszthely külterületén.

Útja során áthaladt egy „Állj! Elsőbbségadás kötelező” jelzőtáblával biztosított vasúti kereszteződésen, amely előtt figyelmetlensége miatt nem állt meg.  Legfeljebb 30-34 km/h sebességgel haladva behajtott az átjáróba, amelyhez - neki jobbról - éppen egy személyvonat közelített.

A vádlott szabályszegését kb. 80-100 méterről észlelte a mozdonyvezető, aki vészkürtözött, illetve vészfékezést hajtott végre, de ennek ellenére a mozdony az első részével a kocsi jobb oldalának ütközött. Az ütközés következtében az autó a vasúti töltéshez csapódott, a szerelvény pedig az átjárótól 221,5 méterre állt meg. A balesetben a gépkocsi utasa olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. A vádlott könnyebben sérült, a vonat utasai sértetlenül vészelték át az ütközést.

A baleset oka az volt, hogy a nő megszegte a vonatkozó KRESZ-szabályokat, s emellett veszélyeztette a vasúti szerelvényben utazók testi épségét is.

A Keszthelyi Járásbíróság a vádlottal szemben halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége, valamint a közlekedés biztonsága ellen elkövetett vétség miatt 1 év 9 hónap fogházbüntetést szabott ki, amelynek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette. Ezen felül 2 évre eltiltotta a közúti járművezetésétől, amelybe a vezetői engedélyének elvételétől (2022. július 29.) eltelt idő is beleszámít.

A bíróság - az ügyészi indítvánnyal egyezően - a kiszabott büntetéshez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól előzetesen mentesítette* a nőt, akit kötelezett 669.234 forint bűnügyi költség megfizetésére is. A MÁV-START Zrt., mint sértett polgári jogi igényét pedig egyéb törvényes útra utasította.

A büntetővégzés jogerős.

E döntés a bíróság mérlegelésén alapuló lehetőség, megítélésénél az elkövető személyiségét, életvitelét, a bűncselekmény jellegét, az elkövetés körülményeit és annak indító okát vetik össze és értékelik. Eredményeként a mentesített személy pl. olyan tartalmú hatósági erkölcsi bizonyítványt kap, amelyben "a bűntettesek nyilvántartásában nem szerepel" kifejezést tüntetik fel. Az előzetes mentesítés viszont hatályát veszti, ha a felfüggesztett szabadságvesztés végrehajtását elrendelik -tájékoztatott a Zalaegerszegi Törvényszék.

Fotók: MÁV