2024.02.25., vasárnap - Géza
Zalaegerszeg: 9o - 9o
Az ország 19 megyéjében

Közleményt adtak ki Orbán Viktor pisai útjáról Hadházy feljelentése után

frisshirek.hu | 2023. június 18. - 17:30
Közleményt adtak ki Orbán Viktor pisai útjáról Hadházy feljelentése után

A feljelentés állításaival szemben a bíróság és az ügyészség egybehangzó álláspontja szerint a miniszerelnök pisai utazásánál nem történt hivatali visszaélés, illetve a honvédségi repülőgép rendelkezésre bocsátása által hűtlen kezeléssel összefüggésben kötelességszegés. A bíróság a költséghatékonyság vizsgálatát tartja még szükségesnek.

Dr. Hadházy Ákos hivatali visszaélés bűntette és hűtlen kezelés bűntette miatt tett feljelentést Orbán Viktor miniszterelnök pisai utazásával összefüggésben. A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség a feljelentést – feljelentés kiegészítésének elrendelését követően – bűncselekmény hiányában elutasította; a határozattal szemben a feljelentő felülbírálati indítványt nyújtott be.

 A felülbírálati indítványt elbíráló Budai Központi Kerületi Bíróság a végzése indokolásában hosszasan idézte egyetértően az ügyészség határozatában kifejtetteket. Megerősítette azt az ügyészségi álláspontot, mely szerint hivatali visszaélés sem a miniszterelnök, sem pedig más személy részéről nem valósult meg.

A hűtlen kezelés tekintetében a Magyar Honvédség mint vagyonkezelő felelőssége vizsgálható. A bíróság – ugyancsak egyetértve az ügyészséggel, egyúttal cáfolva a feljelentő állításait – rögzítette: a honvédségi repülőgép személyvédelmi feladatok ellátására történő biztosítása megfelel a jogszabályoknak, mindez a vagyonkezelő részéről kötelességszegésnek nem minősül.

A bíróság annak tisztázását tartja még szükségesnek, hogy a biztonsági előírások miként viszonyulnak a költséghatékonyság igényéhez, milyen jogszabályi előírások alapján előzik meg őket.

A büntetőeljárásról szóló törvény szabályai szerint – a 817/G. § (1) bekezdésének a) pontja alapján – a bírói álláspont vizsgálata törvény erejénél fogva csak nyomozás útján lehetséges, írja a Központi Nyomozó Főügyészség közleményében.

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala