2024.02.25., vasárnap - Géza
Zalaegerszeg: 9o - 9o
Az ország 19 megyéjében

Nyomozásra utasította a bíróság az ügyészséget Orbán Viktor olaszországi kiruccanása ügyében

frisshirek.hu | 2023. június 18. - 12:30
Nyomozásra utasította a bíróság az ügyészséget Orbán Viktor olaszországi kiruccanása ügyében

Orbán Viktor Egyiptomból hazafelé arra utasította a honvédségi Airbus utasszállítót, hogy 1000 kilométeres kitérővel tegye ki őt és a feleségét Toszkánában. A magánjellegű kitérő miatt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő még márciusban tett feljelentést, most pedig fordulat történt az ügyben.

Hadházy Ákos számítása alapján a magánutazás alsó hangon 3-4 millió forint adófizetői pénzbe került, ami „klasszikus hűtlen kezelés, azonban az »ügyészség« mindenféle vizsgálat nélkül, nevetséges indoklással megtagadta a nyomozást az ügyben”.

"Ezt az elutasító határozatot támadtam meg a bíróságon. Erre korábban nem volt lehetőség, eddig ha Polt azt mondta, hogy nincs nyomozás, akkor nem volt. Azonban az EU-s pénzekért kuncsorgó kormány vállalta, hogy bevezeti azt a jogorvoslati utat, hogy korrupciós ügyekben a nyomozást megtagadó határozat bíróság elé vihető. Így került sor az első ilyen bírói döntésre , amikor is az Orbán Viktor miniszterelnök pisai magán repülőútjával kapcsolatos feljelentést elutasító ügyészségi határozatot a Budai Központi Kerületi Bíróság hatályon kívül helyezte"

– írja Hadházy Ákos. Felhívja a figyelmet arra, hogy a fordulatnak van jelentősége, de túlbecsülni hiba lenne, az ügyészségnek ugyanis a nyomozás megtagadásán kívül számos lehetősége van az vizsgálat elszabotálására.

„Az, hogy egy nyomozást megindítanak, nem azt jelenti, hogy azt valóban a szakma szabályai szerint fogják lefolytatni. Ehelyett évekig fognak aktákat tologatni és majd valamikor sok év múlva szépen lezárják eredménytelenül a »vizsgálatot«" 

– emeli ki a politikus. Úgy véli, már annak is örülni kell, hogy Orbán Viktor legalább kapott a bíróságtól egy papírt a honvédségi utasszállítók magáncélú használatának törvénytelenségéről.