2023.09.30., szombat - Jeromos
Zalaegerszeg: 12o - 12o
Az ország 19 megyéjében

Debrecen után országosan másodikként került fel a Napenergia Térképre Zalaegerszeg

frisshirek.hu, 2023. június 19. - 12:43
Debrecen után országosan másodikként került fel a Napenergia Térképre Zalaegerszeg

A fejlesztés olyan modern technológiai támogatást nyújt a helyi ingatlantulajdonosoknak, valamint beruházóknak, ami többnyire csak nyugat-európai nagyvárosokban jellemző.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A közelmúltban egy stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség és a térképet kifejlesztő két cég, céljuk egy országos napenergia hálózat létrehozása. Ezzel jelentősen megkönnyítik azoknak a dolgát, akik napelemek felszereltetésén gondolkodnak.

Amennyiben kikeresi azt az épületet, aminek a címét ismeri, vagy találomra választ egyet és rákattint, akkor megkap két számadatot az érdeklődő. Az egyik egy kilowattóra érték, amit arra a tetőre potenciálisan ideküld a nap. A másik pedig a jelenlegi piaci árakon kiszámolt energiának az értéke. De nagyon fontos azt hangsúlyozni, hogy ez egy tájékoztató adat, tehát ne várja senki, hogy pontosan annyi kilowattóra fog az ő óráján átáramlani, hanem annyi fog amennyi napelemet felszerel, és amennyit ő kiszámol ebből a potenciálból, hangsúlyozta dr. Tomor Tamás, az Envirosense Hungary Kft. üzletfejlesztési igazgatója.

Az alternatív energiaforrásokkal tudunk ellenálló képesebbek lenni, jelen esetben napelem telepítéssel. A szoftver egy ingyenes szolgáltatás, ami most már gyakorlatilag teljes egészében Zalaegerszeg területéről információt tud nyújtani mind a vállalkozások, mind pedig a lakosok számára, hogy az adott területen, az adott épületre, nagyjából becslés szerint hány négyzetméternyi felületen, mégis mennyi kilowattóra megtermelt áramot lehet napelemmel előállítani, és egy becslés alapján egyébként az éves megtakarítást is ki lehet számolni.

A ZalaZone is szerepet kaphat:

A jövőben akár energiaközösségek kialakítására is alkalmas adatrendszerként működhet. Felmerült, hogy az első ilyet a Zala ZONE Járműipari Tesztpályára betelepült cégek alakítanák ki. Az energiaválság és a gazdasági nehézségek - megmutatták, hogy nem mindegy, miként gazdálkodunk az energiával.

A napelemes rendszer élettartama sokban függ a minőség mértékétől, illetve attól is, hogy milyen környezeti hatásoknak van kitéve mint például az időjárás és mennyire szakszerűen gondozzák. Meghibásodás és tisztítás esetén érdemes inkább szakemberhez fordulni, így biztosítható, hogy az ismeretek hiányában ne essen kár a rendszerben. A napelemes rendszerek megfelelő karbantartással több mint 3 évtized elteltével is gond nélkül kiszolgálhatják a háztartás energiaigényeit. 

Fotók és forrás: Balaicz Zoltán Facebook-oldala