2023.09.30., szombat - Jeromos
Zalaegerszeg: 11o - 11o
Az ország 19 megyéjében

Kétszer is belerúgott halott testvérébe a zalai kalapácsos gyilkos, tíz évet kapott

frisshirek.hu, 2023. június 21. - 12:45
Kétszer is belerúgott halott testvérébe a zalai kalapácsos gyilkos, tíz évet kapott

A Zalaegerszegi Törvényszék kedden hozott ítéletet annak a férfinak az ügyében, aki egy taglózó kalapáccsal ütötte agyon testvérét.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott és két testvére együtt éltek Újudvaron. Köztük gyakoriak voltak a veszekedések és a durva szóváltások. A sértett nem dolgozott, a vádlott közmunkásként, alkalmi munkákból élt, az ezekből származó bevételekből, illetve harmadik testvérük rokkantnyugdíjából tartották fenn magukat. Mind a vádlott, mind a sértett italozó életmódot folytattak, utóbbi sokszor kért pénzt testvéreitől alkoholra, s emiatt gyakran alakult ki köztük vita.

2022. október 30-án délutánra a vádlott már ittas állapotban volt, amikor a sértett 16 óra körül szintén részegen tért haza. A két férfi összeveszett azon, hogy a sértett ismét pénzt kért, s a vádlott – megelégelve testvére követelőző magatartását – közölte vele, hogy ha még egyszer ezt kéri, megöli. Mindeközben a vádlott átment a szerszámoskamrába, ahonnan magához vett egy 95 cm hosszúságú taglózó kalapácsot és kiment az udvarra. A sértett a követelőzését az udvaron is folytatta, testvére pedig beváltotta a fenyegetését: ököllel egy alkalommal szemből, közepes erővel megütötte. A férfi ennek hatására arccal előre a földre esett, mire a vádlott még két alkalommal nagy erővel lesújtott a fejére. Az ütésektől a sértett koponyája betört, agya szétroncsolódott, s olyan súlyosan sérült, hogy pár percen belül a helyszínen életét vesztette.

Ezután a vádlott a holttestet még többször megrúgta, majd – hogy ne vegyék észre – a hátsó kertbe húzta. Ezt látva, egy az utcában lakó férfi, aki – korábban a vitát is hallotta – odaszaladt és értesítette rendőrséget. Az 5-15 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő cselekmény elkövetésekor mind a vádlott, mind a sértett súlyos fokú alkoholos befolyásoltság alatt állt.

Az ítélet meghozatalakor a bíróság enyhítő körülményként, nagyobb nyomatékkal vette figyelembe, hogy a férfi beismerte és megbánta tettét, illetve a sértettel hosszú évek óta fennálló konfliktusát. Enyhébb nyomatékkal számított büntetlen előélete. Súlyosító körülményként értékelte a vádlott ittasságának fokát, valamint a különösen veszélyes eszköz használatát.

A fentiekre figyelemmel a Zalaegerszegi Törvényszék a vádlottat bűnösnek mondta ki emberölés bűntettében. Ezért őt 10 év börtönbüntetésre ítélte, továbbá 10 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Ezen felül kötelezte a vádlottat 794.398 forint bűnügyi költség megfizetésére. Az ítélet ellen mind az ügyész, mind a vádlott és védője fellebbezett, így az nem jogerős – tájékoztatott a Zalaegerszegi Törvényszék.

Fotó: police.hu