2023.09.30., szombat - Jeromos
Zalaegerszeg: 11o - 11o
Az ország 19 megyéjében

Novák Katalin Lubics Szilviáról: nemcsak kivételes sportember, hanem kivételes ember is

frisshirek.hu, 2023. június 22. - 09:50
Novák Katalin Lubics Szilviáról: nemcsak kivételes sportember, hanem kivételes ember is

Lubics Szilvia ultramaratonista volt szerdán a Sándor-palota SP Talks elnevezésű programjának vendége, akivel Novák Katalin köztársasági elnök beszélgetett.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A köztársasági elnök a beszélgetésben Lubics Szilvia emberfeletti és rendkívüli teljesítményére hívta fel a figyelmet, amely véleménye szerint sokakat motiválhat. Azt mondta,

nagyon ösztönző, hogy Lubics Szilvia nemcsak kivételes sportember, hanem kivételes ember is.

Lubics Szilvia ultramaratonista, az Ultrabalaton és a Spartathlon többszörös győztese. A beszélgetés során elhangzott: civilben fogorvos, három gyermek édesanyja - a frisshirek.hu interjút is készített vele az antarktiszi győzelmét követően, amelyet itt olvashat.

Novák Katalin egyebek mellett arról kérdezte a sportolót, hogy mi motiválta a legelső futásában, melyek voltak a sivatagi és antarktiszi futásának legnagyobb nehézségei, mi ösztönzi elindulásra a különböző versenyeken. Lubics Szilvia felidézte, hogy 2003-ban kezdett el futni,

első alkalommal 4 kilométert tett meg,

s ezt egyre nagyobb távok követték. Kiemelte, hogy

a futásban gyorsan lehet fejlődni, de ne legyenek nagy elvárásaink magunkkal szemben, csak szép lassan neki kell indulni.

Hozzátette: ritkán motiválta az, hogy dobogón álljon, a lényeg mindig az volt számára, hogy végigcsinálja a távot, az embernek mindig saját magához kell viszonyítania. A tavaly antarktiszi futását felidézve azt mondta, hogy nagyon fárasztó és nehéz volt, de vannak új céljai, egyre több versenyre vágyik elmenni. Úgy fogalmazott:

alap az, hogy egy versenyben legyen valami félelmetes, mert ez arra ösztönzi, hogy pluszenergiákat tegyen bele, ez ad emocionális töltetet.

A sivatagi futásban is sok kihívást látott - közölte. Arról is szólt, hogy mindig szerelmes abba a versenybe, amelyre készül, ez a szerelem sarkallja arra, hogy alaposan készüljön fejben és fizikálisan is. Jövőbeli céljai között egy novemberi jordániai sivatagi futást is említett. Lubics Szilvia kitért arra is, hogy

alkalmaz mentális technikákat, ilyen például a fókuszálás gyakorlása vagy önmaga biztatása

sport közben. Az ultrafutónak kitartónak és céltudatosnak kell lennie - mutatott rá. Novák Katalin a beszélgetésben felidézte azt is, hogy Lubics Szilviának 2017-ben jelent meg férjével közösen írt Másfél nap az élet című könyve, majd 2020-ban második műve A homokdűnén túl címmel.

A kiemelt kép forrása: MTI / Bruzák Noémi