2024.02.25., vasárnap - Géza
Zalaegerszeg: 9o - 9o
Az ország 19 megyéjében

80 évnyi letöltendőt kért az Ügyészség a Széchenyi Kereskedelmi Bank ügyének vádlottjaira

Datki Szabolcs | 2023. október 02. - 19:00
80 évnyi letöltendőt kért az Ügyészség a Széchenyi Kereskedelmi Bank ügyének vádlottjaira

A NER kegyvesztett nagyvállalkozó Vitézy Tamás azt állítja, hogy maffiaként működik a mai magyar igazságszolgáltatás. A Széchenyi Kereskedelmi Bank büntetőperében 15 vádlott van, többek között Vitézy is, akire az ügyészség 4 év letöltendőt kért. A nagyvállalkozó nemcsak a tárgyalóteremben, hanem a közösségi médiában is vívja harcát az igazságszolgáltatással.

A rendkívül hosszú és bonyodalmas ügyet már számtalan orgánum görgette, megszólaltatta az érintetteket, ám ez a Széchenyi Kereskedelmi Bank per olybá szerteágazó, hogy nagyon a múltba kell visszamenni, felgöngyölíteni. Az egy évtizeddel ezelőtt bedőlt pénzintézet hitelszerződéseit vizsgálva, az Ügyészség arra jutott, hogy az egykori banktulajdonos, Töröcskei István, rokonai és a bank vezetői révén, fiktív ügyleteket kötött. Ezért, bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel és sikkasztással vádolják őket - írja nagyanyagában Spirk József a 24.hu-n. A lap - cikksorozatban - már korábban is foglalkozott a nyomozati anyaggal, feltéve azt a kérdést is, hogy:

Nyolcévnyi nyomozásba nem fért bele, hogy miért rakott az állam egy halom pénzt a Fidesz-közeli milliárdos megroggyant bankjába

Az atlatszo.hu, a Kis Oligarchatározó-jában Vitézy Tamásról azt írja, hogy:

pályafutását a Ganz-Mávag, Közép-Európa egyik legnagyobb mozdonygyárának főmérnökeként kezdte. Majd számos magánvállalkozást hozott létre, kihasználva az átalakuló magyar gazdasági-társadalmi viszonyokat.

Például, meséli egy 2007-es Mandiner interjúban Vitézy Tamás, hogy barátokkal elmentek Ukrajnában, ahol megkérdezték, hogy vennének-e földgázt? Ki mondana nemet egy ilyen kérdésre? Aztán ettől az ötlettől vezérelve besétáltak az akkor még száz százalékban állami tulajdonban lévő MOL-hoz és leszerződtek velük. Itt létrejött egy kis angliai offshorozás, és ahogyan az ukrán-orosz oligarcha iskolában szerzett tudást Vitézy Tamás tetemes vagyonra konvertálta, elkezdett a Balkánon befektetni a kemény fiúknál. Egymást ütve, sebesen a semmiből a szikár sziklákon elkezdtek kinőni a szállodák, apartmanházak, kempingek, vitorlás turizmus, de még az MSZP (pénz) táskás emberével, Puch László barátja révén a konzerviparba is befektetett. Az első Orbán kormány idején az a hír járta, ha valaki el akart valamit érni a kormánynál, elment vitorlázni Vitézyvel. Később médiába is fektetett, előbb a Reform magazinba invesztált és polgári konzervatív bulvárlapként szerette volna azt újraindítani, majd az ingyenes, nagy példányszámú Helyi Téma (először csak Théma) lappal egyengette és támogatta a Fidesz politikáját. Orbánék sem voltak hálátlanok, a postai terjesztést a Théma megkaphatta "ingyen", például.

Térjünk vissza a Széchenyi Bankhoz és Töröcskeihez, aki a Fidesz gazdasági holdudvarának prominenseként azt is el tudta intézni, hogy az állam tegyen bele hárommilliárd forintot a folyamatosan veszteséges bankjába, az ügyészség viszont nyolcévnyi vizsgálódás alatt sem jutott el addig, hogy kiderítse, a kormányzati oldalon ki lehet felelős a költségvetési pénz elvesztéséért - összegzi Spirk. Töröcskei a tárgyalás hosszú évei alatt, nem nyilatkozott, nem úgy, mint Vitézy, aki megszegte a kibeszélési tilalmat és a Fb-on folytat "hadjáratot", azt állítva a mai magyar igazságszolgáltatásról, hogy ha ezt vele - mint Orbán rokonnal - megtehetik, akkor itt senki sincs biztonságban.

Vitézy egyébként úgy került a Széchenyi Kereskedelmi Bank büntetőperébe, mint Pilátus a Credo-ba, 507 millió forint értékű hitelt vett fel,

amit aztán soha sem fizetett vissza.

Vitézy Tamás több tucat feljelentést tett az eljárást folytató ügyészek ellen, legutóbb Polt Péterhez intézett nyílt levelet, kérve a Legfőbb Ügyészt, hogy hivatali visszaélés miatt zárja ki a nyomozásból az eljárás lefolytatóit.

Vitezy Tamás egyik korábbi posztjában az írja, hogy:

Mi lehet a sok-sok kormányzati siker, a háromszoros kétharmados győzelem után egy esetleges elutasítottság oka? A nem eleve elkötelezett választók távol maradnak, vagy szavazni mennek, de kezüket pártállástól függetlenül, illékony indulatoktól motivált pillanatnyi hangulatuk vezérli.
Négyévente van lehetősége és joga, hogy a fülkében kimondhassa, ha úgy érzi, hogy „meztelen a király”.

Arról is sokat és minden összefüggésében posztol, hogy az egykor 50 milliárd forintos értékűre becsült horvátországi ingatlanvagyon miként "került át" - a Tiborcz Istvánnal is üzletelő - Jellinek Dánielhez.