2024.02.25., vasárnap - Géza
Zalaegerszeg: 9o - 9o
Az ország 19 megyéjében

Vádemelés lett az önkormányzati földeladásból

BFM | 2023. július 10. - 11:00
Vádemelés lett az önkormányzati földeladásból

A nehéz helyzetbe jutott önkormányzat úgy akart pénzhez jutni, hogy egy 20 milliós telek árát egy ismerős értékbecslő, 5,9 millió forintra alulértékelte. 

Jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt nyújtott be vádiratot a Siófoki Járási Ügyészség négy emberrel szemben, akik közreműködtek abban, hogy
önkormányzati ingatlant értékesítsenek áron alul a polgármester közeli hozzátartozóinak – írja közleményében a Somogy Vármegyei Főügyészség.

A vádirat szerint a somogyi község polgármestere először 2005-ben próbálta meg jóval a piaci érték alatt megszerezni a 4,5 ha területű, jórészt erdővel borított önkormányzati földterületet, de ez akkor nem sikerült, mert az adásvételi szerződést a bíróság érvénytelennek ítélte.

Később a település önkormányzata 2020-ban nehéz anyagi helyzetbe került, ezért a képviselő-testület elhatározta, hogy az önkormányzati ingatlanvagyon egy részét eladja, hogy pénzhez jusson.

A terület 20 millió forintot ért, az alpolgármester ugyanakkor a polgármester tudtával olyan  "értékvéleményt" szerzett be, amely szerint az ingatlan forgalmi értéke 5,9 millió forint.

A testület annak ellenére szavazta meg a föld eladását a polgármester közeli hozzátartozóinak, hogy az értékbecslőnek nem volt jogosultsága a területen található faállomány értékének meghatározására.
A községnek 14 millió forint vagyoni hátrányt okozó jogszabálysértő adásvételi szerződést, melynek elkészítéséhez a jegyző is segítséget nyújtott, 2020 októberében az alpolgármester írta alá - tették hozzá.

A főügyészség hűtlen kezelés miatt emelt vádat a polgármester és társai ellen, emellett a főügyészség  polgári peres eljárást is indított, a vevők tulajdonjogának törlése és az érvénytelen bejegyzéssel érintett jogügylet előtti, eredeti ingatlan-nyilvántartási állapot helyreállítása miatt. 

Fotó: Pixabay