2023.09.30., szombat - Jeromos
Zalaegerszeg: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Nem életbiztosítás környezetvédelmi aktivistának lenni

Wolfy, 2023. szeptember 18. - 15:00
Nem életbiztosítás környezetvédelmi aktivistának lenni

Tavaly minden másnapra jutott ellenük egy-egy halálos kimenetelű támadás.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Több mint 170 környezetvédelmi aktivistát öltek meg tavaly világszerte a londoni központú Global Witness nemzetközi szervezet most közzétett éves jelentése szerint.

Az összegzés kiemeli, hogy a gyilkosságok 88 százalékukat Latin-Amerikában követték el. A 18 érintett ország közül 11 dél-amerikai. A környezetvédők a legnagyobb veszélyben Kolumbiában voltak, ahol 60 aktivistát öltek meg, de Brazíliában és Mexikóban is kiemelkedően magas volt az ellenük elkövetett gyilkosságok száma.

Íme a negatív toplista az áldozatok számával:

  • 60 Kolumbia
  • 34 Brazília
  • 31 Mexikó
  • 14 Honduras
  • 11 Fülöp-szigetek



A gyilkosságok többsége egyelőre felderítetlen. A jelentés szerint nehéz feltárni a pontos hátterüket, de tíz gyilkosságról sikerült kideríteni, hogy mezőgazdasági termeléssel voltak kapcsolatban, nyolc esetben a bányászattal találtak összefüggést, négy áldozat halálát pedig a fakitermeléshez tudták kötni.



A szervezet adatai szerint egy évtized alatt (2012 és 2022 között) csaknem kétezer aktivistát öltek meg világszerte.

A bennszülött lakosságot különösen sok támadás éri, az áldozatok több mint harmada közülük kerül ki, holott a világ népességének mindössze egy százalékát alkotják.

A sorban őket követik a kisbirtokosok és az afrikai felmenőkkel rendelkezők, de ugyanúgy akadnak állami tisztviselők, mint tünetők és újságírók az áldozatok soraiban.

Shruti Suresh, a szervezet kampányainak egyik vezetője felszólította a világ kormányait, hogy sürgősen tegyenek lépéseket a környezetvédelemben és a klímaváltozás elleni közdelemben kulcsszerepet vállaló aktivisták elleni gyilkosságok megakadályozására. De ahogy egy évtized kevésnek bizonyult erre, a következő időszak sem kecsegtet sokkal jobb eredménnyel.