2023.12.11., hétfő - Árpád
Zalaegerszeg: 8o - 8o
Az ország 19 megyéjében

Azért Brüsszel is elég sokat "Magyarországozik"

D. Tusnádi | 2023. november 15. - 13:00
Azért Brüsszel is elég sokat "Magyarországozik"

Magyarországnak nem kéne gázért kuncsorognia egy háborús bűnöshöz... 

Az Európai Bizottság energiaügyi biztosa megfedte hazánkat, különösképpen Orbán Viktor miniszrterelnöknek fogalmazta meg kritikáját, éspedig azt mondja Kadri Simson észt politológus, hogy azzal, hogy Magyarország növeli az orosz gáz importját, egyben a kremli befolyást is fokozza. Az energiaügyi biztos nem kertel, sőt, kifejezetten rosszállásást fejezi ki, amiért Orbán találkozott Pekingben, Putyinnal: 

egyetlen politikai vezetőt ismerek Európában, aki kezet fog ezzel a háborús bűnössel.

A brüsszeli székhelyi politico lap a Fenntarthatóság Jövő Hete címmel szervezett csúcstalálkozót és Kadri Simson ezen a szimpóziumon bírálta hazánkat, ugyanis, ugyancsak a politico-ra hívatkozva említette meg, hogy a Gazprom orosz óriáscég a télen felpörgeti a magyarországi földgázszállítását. Ez volt a második alkalom, hogy Budapest és Moszkva újabb gázmennyiségről állapodott meg azóta, hogy Oroszország megindította Ukrajna elleni teljes körű támadását. Magyarország megközelítése éles ellentétben áll az EU-s blokk többi tagjának, köztük a közeli tagállamoknak, például Szlovákiának és Bulgáriának az erőfeszítéseivel, amelyek célja az orosz energiaimport 2027-ig történő fokozatos megszüntetése. Összességében az EU csökkentette az orosz vezetékes gáztól való függését a termelés több mint 40 százalékával. 

Az energiaügyi biztos ugyanakkor sajnálatosnak tartja, hogy Magyarország folytatja a Paks II. atomreaktor építését, amely Oroszország támogatásától és nukleáris üzemanyagától függ.

Az EU jelenleg a 12. szankciócsomagot dolgozott ki, amelyet Oroszországgal szemben alkalmaznak a háború tavalyi kezdete óta. Noha a csomagban – több uniós ország felhívása ellenére sem – várhatóan nem lesz jelentős korlátozás az orosz cseppfolyósított földgáz vásárlására, Simson úgy véli, hogy Magyarország törekvéseinek is egybe kell csengenie az EU álláspontjával.

Ez csak akkor lesz  "kollektív álláspontunk", ha a budapesti kormány csökkenti gázfüggőségét

- mondta az energiaügyi biztos.