2023.12.11., hétfő - Árpád
Zalaegerszeg: 7o - 7o
Az ország 19 megyéjében

Moldova úgy csatlakozna az Unióhoz, hogy az ország egy részét kihagyná belőle

Wolfy | 2023. november 16. - 13:00
Moldova úgy csatlakozna az Unióhoz, hogy az ország egy részét kihagyná belőle

Az oroszok előbb elfoglalták, mint a Krímet vagy Ukrajna keleti régióit.

Moldova abban reménykedik, hogy 2030-ig az Európai Unió tagja lehet, azonban egyelőre a szakadár Transznisztria nélkül. Erről az ország államfője beszélt a Radio Moldova közszolgálati rádióban.
Szó sem lehet arról, hogy Moldova csak a Dnyeszter-melléki konfliktus rendezését követően csatlakozhasson az Európai Unióhoz, mert ez de facto a Kreml vétójogát jelentené Moldova európai integrációja kérdésében
- fogalmazott Maia Sandu. 

Mint mondta, a chisinaui vezetés kétlépcsős uniós csatlakozást fontolgat, így első lépésben "a Dnyeszter jobb partja", majd a másodikban "a Dnyeszter bal partja" következne. Az elnök meggyőződését fejezte ki, hogy "a második lépés" sem várat sokáig magára. Azt fejtegette, hogy amint a Dnyeszter-mellékiek meglátják az uniós csatlakozás következtében fokozatosan emelkedő életszínvonalat a Moldovai Köztársaságban, és ők is ugyanezt az utat akarják majd választani.

Moldova európai partnerei a chisinaui vezetés lelkére kötötték, hogy a Dnyeszter-mellék ne váljon akadállyá az európai integráció útján. A moldovai államfő hangsúlyozta, hogy hazája az Európai Bizottság javaslatainak 92 százalékát teljesítette, és ennek megfelelően reményét fejezte ki, hogy az Európai Tanács december közepén a csatlakozási tárgyalások elindításáról dönt.

Az ottani állapotokat egyébként jól ábrázolja az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartott Román filmhéten most bemutatott Szén című alkotás, amely ugyan 1992-ben játszódik, de a helyzet azóta sem sokat változott.