2024.03.01., péntek - Albin
Zalaegerszeg: 13o - 13o
Az ország 19 megyéjében

Fejenként egymilliót kell fizetniük a veszprémi egyházmegye papjainak

frisshirek.hu | 2023. december 03. - 11:00
Fejenként egymilliót kell fizetniük a veszprémi egyházmegye papjainak

Udvardy György levélben fordult az egyházmegyéjébe tartozókhoz.

Udvardy György veszprémi érsek levélben értesítette az egyházmegyei papokat, hogy mindenkitől egymillió forint befizetését kéri – írja a 24.hu.

A lap információi szerint a papoknak „személyes anyagi javaikból” kell elutalniuk az összeget az érsekség szolidaritási alapjába december végéig. Úgy tudni, hogy a körlevélben nem fűztek indoklást a fizetési felszólításhoz, így papok nem tudják, pontosan milyen célokat kell támogatniuk a jelentős összeggel.

Forrásaik szerint a katolikus egyház aktív tagjai a napokban kapják majd meg a kormány nemrégiben bevezetett karácsonyi támogatását, ami az idén másfél millió forint. Ez a támogatás teljesen személyre szólóan érkezik, független az egyházi szervezettől. A úgy értesült, hogy a veszprémi érsekség országos szinten is kiemelkedően jól áll anyagilag, ám a jelek szerint nem bízza papjaira, hogy mit kezdenek a karácsonyi támogatással. Szerintük már tavaly is „határozott kérés” érkezett a pénz túlnyomó részének továbbutalására.

A katolikus egyház mellett a Magyarországi Református Egyház is ad kiegészítő támogatásokat az 5000 lakosúnál kisebb településeken, illetve a rossz anyagi körülmények között élő, de az 5000-es lakosságszámot elérő településeken szolgáló református lelkipásztoroknak. A közleményben az áll, hogy erre azért van szükség, mert a „járványügyi helyzet miatt református közösségeink anyagi helyzetet is jelentősen romlott, ennek következtében a közösségek által eltartott lelkipásztorok és családjaik megélhetése is.”

Fotó: Veszprémi Érsekség