2024.02.28., szerda - Elemér
Zalaegerszeg: 9o - 9o
Az ország 19 megyéjében

Mesél az asztal – Ünnepi ételek Borbás Marcsival

Wolfy | 2023. december 03. - 20:00
Mesél az asztal – Ünnepi ételek Borbás Marcsival

A Kárpát-medence magyarságának hagyományos karácsonyi ételeit mutatják be a hozzájuk kapcsolódó népszokásokkal.

Mesél az asztal című kiállítás a jeles napok szokásrendjét követő népi gasztronómiai hagyományokra épül. A családot összekovácsoló apróságok, gesztusok és természetesen az ételek is biztonságot és kiszámíthatóságot teremtettek még a legbizonytalanabb időkben is.

Az egész éves kerti munka, a gondosan felhizlalt jószág, az összegyűjtögetett tojás, a saját kezűleg hímzett terítő mind-mind értelmet nyert és célt ért, hiszen mindezek által és mindezekkel együtt volt egykor méltó és teljes az ünnep, amit érdemes ma is felidéznünk.

Az adventtől vízkeresztig tartó időszak ételei és tradíciói Borbás Marcsi válogatásában láthatók a kiállított fotókon, tolmácsolásában megismerhetjük az étkezéshez kapcsolódó hiedelmek, rituálék jelentőségét. A vasárnap kezdődött adventi időszakban a Csikós udvaron ünnepi hangulat várja a látogatókat feldísztett fenyőfával, betlehemmel és karácsonyi vásárral, ahol a kiállításon bemutatott több ünnepi fogás is megkóstolható.

A tárlaton kiderül az is, hogy a téli ünnepkörhöz milyen rituálék tartoztak az András-napi házasságjóslástól a mákhoz köthető szerelmi jóslásokig. A fotókon pedig visszaköszönnek az olyan hagyományos karácsonyi fogások, mint az aranyló kocsonya, a töltött káposzta, a halászlé, a mézes puszedli, a rántott ponty, a rétes, a zserbó, valamint az eredetileg Szilézia vidékéről származó bejgli, amely Magyarországon csak a 19. században terjedt el, eleinte mákos és diós patkó formában Krisztus-jelképként, illetve szerencsét is jelentve.

A hagyományos ünnepi ételek mellett olyan különlegességekkel is megismerkedhetnek az érdeklődők, mint a

  • bujtarépa leves,
  • molnárkalács és
  • mákos ferentő,

amely díszes formájával a palóc lakodalmak elmaradhatatlan finomsága volt. A tablók oldalain olvasható kultúrtörténeti ismertetőkből megtudhatjuk, hogyan került a karácsonyi asztalra szőlő, dinnye és tojás, mit rejt a tepertős pogácsa, valamint kiderül a mézes puszedli titka is.

A kiállítás 36 installáción mutatja be az adventi gasztronómia ételeit. Kísérő programként pedig december 9-én és december 12-én Borbás Marcsi személyes tárlatvezetést tart, kóstolóval egybekötve. A második alkalommal ő lesz a vendége a Várkert Irodalom Aposztróf - Angyal zenéje, gyertyafény című estnek is, amelyen Juhász Anna irodalmár lesz a beszélgetőtársa a Várkert Bazárban.

A Budavári Palotanegyedben nemcsak a szabadtéri tárlat és a karácsonyi vásár várja az érdeklődőket, hanem a Várkert Bazár ünnepi programkínálata is, melyek közt kézműves és interaktív gyerekfoglalkozások, iparművészeti vásár, ünnepi koncertek, valamint a megújult YBL6 Művészeti Tér kiállítása is szerepel.

Fotó: Wolfy