2024.04.15., hétfő - Anasztázia, Tas
Zalaegerszeg: 17o - 22o
Az ország 19 megyéjében

Kiderült a Fertő tó titka

Wolfy | 2024. január 18. - 09:30
Kiderült a Fertő tó titka

Korábban keletkezett, mint a Balaton.

A Fertő tó már 25 ezer évvel ezelőtt is létezhetett, ráadásul a mainál jóval nagyobb területen. Ez azt jelenti, hogy ha kiterjedésében nem is, de korban lekörözheti a Balatont, amelynek keletkezését 17 ezer évvel ezelőttre datálják. Sótartalmáról nem is beszélve, ami 33-szorosa a „magyar tengerének”. 

Bécsi, innsbrucki és grazi tudósok szerdán közzétett tanulmányukban ásványok vizsgálatára alapozva határozták meg a Fertő korát, amelyre mindeddig csak távoli becslések álltak rendelkezésre. A legrégebbi üledékeket a tótól északra fekvő Jois település közelében találták meg. Ezek ma már nincsenek víz alatt, viszont azt bizonyítják, hogy a Fertő területe 25 ezer évvel ezelőtt odáig is kiterjedt. A legújabb kutatási adatok szerint a tó mai kiterjedésében nagyjából 6600 éve létezhet.

Megdöbbentett minket az eredmény, mert a 25 ezer évvel ezelőtti időszak a legutóbbi jégkorszak idejére esik, amikor eleve igen kevés víz volt a Földön

– mutatott rá Stephanie Neuhuber osztrák geológus. 

Elmondása szerint a Fertő tó korának meghatározásában a szakértőknek mindeddig nemigen volt megfelelő kiindulási pontjuk, ezért a becslések meglehetősen széles skálán, 10 ezer és több millió év között mozogtak. A kutatók most a közvetlenül a vizéből kinyert, különleges vegyi eljárással kikristályosítható karbonátokat vizsgálták meg, és az ásványok növekedési sebességét elemezték. A számítások során figyelembe vették azokat az időszakokat is, amikor a tó időről időre kiszáradt.

A Fertő tó korának vizsgálatát eddig az bonyolította, hogy – szemben más vizekkel – ott nem tudták alkalmazni a hagyományos módszereket. A megszokott eljárás szerint egy tóban olyan mélyre fúrnak le, hogy elérjék az aljzatát, és az ottani legrégebbi réteg korát határozzák meg. A Fertő tó viszont olyan sekély, hogy a szél keltette hullámzás eléri a tó fenekét is, és az ottani üledékeket folyamatosan összekeveri.

Fotó: Wolfy