2024.03.01., péntek - Albin
Zalaegerszeg: 12o - 12o
Az ország 19 megyéjében

Szülinapot ünnepel a Led Zeppelin

Wolfy | 2024. január 19. - 19:00
Szülinapot ünnepel a Led Zeppelin

Péntek este az A38-on lép fel a magyar tribute zenekar.

A 80 éves Jimmy Page-et, a legendás Led Zeppelin gitárosát ünnepli január 19-én a magyar tribute zenekar, a Lead Zeppelin az újbudai A38 hajón.

A 2004-ben éppen Jimmy Page 60. születésnapja alkalmából alakult baráti társaságot a brit Led Zeppelin muzsikájának szeretete hozta össze. Az első koncert annyira jól sikerült, hogy elhatározták, folytatják a Zeppelin zenéjének interpretálását a hazai közönségnek.
A magyar banda felállása 2017 óta változatlan: Sipeki Zoltán (gitár), Körmendi Roland (ének), Vörös Gábor (basszusgitár) és Gerdesits Ferenc (dob). Koncertjeiken az elmúlt években számos előadó vendégeskedett, köztük volt Rudán Joe, Póka Egon, Horváth Zsolt, Hirleman Bertalan, Pettik Ádám, valamint Mark Clarke, a Colosseum basszusgitárosa.
A magyar tribute zenekar fellépésein arra törekszik, hogy a lehető legautentikusabban adja vissza a Led Zeppelin koncertjeinek hangulatát. A január 19-i esten ritkán játszott szerzemények is felcsendülnek (például az Achilles Last Stand), és ismét lesznek vendégzenészek, köztük az együttes korábbi énekese, Sághy Kálmán.
Jimmy Page 1966-tól két éven át volt a Yardbirds gitárosa, ebből a csapatból alakult a Led Zeppelin 1968 októberében: Page mellett Robert Plant (ének) John Paul Jones (basszusgitár) és John Bonham (dob) alkotta a felállást. A Led Zeppelint tekintik az első és legnagyobb hatású hard rock, heavy metál együttesnek, olyan emlékezetes dalokkal, mint a Whole Lotta Love, az Immigrant Song vagy a Black Dog. A zene nagy részét Page írta, torzított gitárhangja, jellegzetes riffjei, effektjei meghatározták a csapat hangzását.

A Led Zeppelin pályafutása alatt nyolc lemezt készített, ezekből több százmillió példány fogyott világszerte, turnéik bevétele minden rekordot megdöntött.
Az együttes John Bonham 1980-ban bekövetkezett halála után nem folytatta, egyetlen alkalomra állt össze újra, 2007-ben a londoni O2 Arenában, amikor a dobok mögött Bonham fia, Jason ült. A filmen is megörökített koncertre húszmillió jegyigénylés érkezett.

A január 19-i esten az A38-on az előzenekar a Whu lesz, amely Közép-Kelet-Európa egyetlen Who tribute zenekaraként 2015 óta lép színpadra.