2024.04.15., hétfő - Anasztázia, Tas
Zalaegerszeg: 16o - 18o
Az ország 19 megyéjében

Hírességeink újévi fogadalma: jobban védik a vizeinket

Wolfy | 2024. január 20. - 20:00
Hírességeink újévi fogadalma: jobban védik a vizeinket

Magyar sztárok álltak ki a tudatos használat mellett.

Egyre inkább veszélyben van legértékesebb természeti kincsünk, globális édesvízkészleteink rohamosan csökkennek. Napjainkban mégis úgy pazaroljuk a vizet, mintha korlátlan mennyiségben állna rendelkezésre. A vízhasználat csökkentéséhez mostantól egy új fejlesztés is a rendelkezésükre áll: a Finish vízlábnyom-kalkulátor, amelynek segítségével bárki ellenőrizheti, hogy egy nap alatt átlagosan hány liter valós és virtuális vizet használ el.

A számok magukért beszélnek. Egy négyfős család ma Magyarországon naponta akár 500-800 liter vizet is elfolyat a szokásos tevékenységeivel.


A jó hír az, hogy a rutinok megváltoztatásával ezt lehet csökkenteni.

Egy teli kád 120 liter vizet igényel, míg ha a zuhanyzó alá állunk, akkor 40 liter is elég a tisztálkodáshoz. Hasonlóképpen, ha folyóvízzel mosogatjuk el edényeinket, sokkal több vizet pazarlunk el, mint mosogatógéppel

– hangsúlyozta Galambos Ildikó, a Pannon Egyetem nagykanizsai Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központjának vezetője.

A Pannon Egyetem kutatóinak közreműködésével elkészített fejlesztés kérdéssora a hétköznapi tevékenységek szinte minden szegmensét lefedi a háztartási munkáktól kezdve a fürdőszoba-használaton át a kertápolásig. Továbbá számbavették azokat a virtuális vízhasználati tényezőket is, amelyekre az embereknek csak közvetetten van ráhatásuk. Ide tartozik például minden olyan vízigény, ami a szolgáltatásokhoz, valamint a termékek előállításához, szállításához kell. Ha például folyamatosan bővítjük a ruhatárunkat, azzal nagy mértékben járulunk hozzá a vízkészletek apadásához.

Magyarországon személyenként átlagosan napi 7000-7500 liter vizet is elfogyasztunk, de ennek csaknem 90 százaléka láthatatlan marad számunkra.

Pár példa a virtuális vízfogyasztásra, ami befolyásolja vízlábnyomunkat:

TERMÉK

Vízlábnyom-érték (liter)

1 db autó gyártása

52 000 – 83 000

1 db okostelefon elkészítése

12 760

1 kg marhahús előállítása

15 414

4 szelet kenyér előállítása

120

1 liter palackozott víz előállítása

3

Bár olimpiai bajnok úszónk, Gyurta Dániel tudatos vízfogyasztónak tartja magát, de még ő is meglepődött, amikor kiszámolta, hogy mennyi valós és virtuális vizet használ el nap mint nap. 

Borbás Marcsi, a népszerű főzőműsor házigazdája szerint érdemes megfogadni nagyanyáink tanácsait és közben okosan használni a mai kor eszközeit is, ha spórolni akarunk a vízzel. Ő például a konyhában sosem önti ki azt a vizet, amiben a krumplit, vagy a tésztát főzi, hanem felhasználja azt egy új paradicsom, vagy zöldségleves elkészítéséhez. Ugyancsak gyűjti az esővizet, amit az utolsó cseppig vissza is juttat a talajba. A mosogatáshoz viszont már mosogatógépet használ, mert ezzel alkalmanként 80 liter vizet is megtakarít. 

Hozzá hasonlóan Oroszlán Szonja színésznő is kerüli a mindennapokban a vízpocsékolást. Nála szintén kiemelt szerepe van a mosogatógépnek a kézi mosogatással szemben, de egyebek közt arra is figyel, hogy ne folyassa a vizet fogmosás közben, vagy a növényeit a vízforralóban maradt vízzel öntözze. 

Könnyen teljesíthető cél, ha 2024-ben sztárjainkkal együtt mi is megfogadjuk, hogy szokásaink apró változtatásával és tudatosabb fogyasztással jobban óvjuk a vizeinket. Hiszen például csak azzal, ha a kézi mosogatás helyett mosogatógépre váltunk, éves szinten 29 ezer liter vízmegtakarítást érhetünk el. Még hosszan sorolhatnánk azokat a döntéseket, amikkel elejét vehetjük az édesvizek pazarlásának, de a legjobb, ha mindenki maga kalkulálja ki, hogy mekkora lábon is él.

A gyerekek is tudhatják már, mi az a vízlábnyom

A hétköznapok során néha még felnőttként is nehéz szem előtt tartani a takarékos vízhasználatot, hiszen ki ne szeretne egy-egy akciós vásárlásnál elcsábulni vagy egy hosszú nap után egy teli kád forró vízben elmerülni. De ha tudatában vagyunk, hogy az édesvízkészleteink végesek, nem nehéz elképzelni, hogy a közvetlen és virtuális vízfogyasztásunk növelésével a jövő generációit veszélyeztetjük. Ezért is fontos, hogy a gyerekek is minél előbb megismerkedjenek a vízlábnyomukkal, amelyet most a KerekMese segítségével meg is lehet tenni.

 

Víztakarékos tanácsok az új évre:

  • Ne folyóvíz mellett mosogassunk! 
  • Mosogatógépet csak akkor használjuk, ha tele van!
  • Ügyeljünk, hogy ne csöpögjenek a csapok!
  • Kád használata helyett zuhanyozzunk!
  • Víztakarékos zuhanyrózsát, WC-tartályt (szürkevíz/dualflush) és csapot használjunk!
  • Zöldségeket, gyümölcsöket ne folyóvízzel tisztítsunk!
  • Az elfolyatott vizet használjuk fel a növények öntözővizének!