2024.02.23., péntek - Alfréd
Zalaegerszeg: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Gázalku készül az EU és Oroszország között

frisshirek.hu | 2024. január 28. - 09:00
Gázalku készül az EU és Oroszország között

Az orosz energiaügyi miniszter szerint ha az unió úgy kívánja, Moszkva kész tárgyalni az új konstrukcióról. Igaz, eddig nem volt ilyen szándék.

Egy nagy volumenű gázalku formálódik az Európai Unió és Oroszország között, amihez Ukrajna kész asszisztálni - írja az elmúlt napok nyilatkozatai alapján a Portfolio.hu.

A ukrán tranzitszerződés az év végén lejár, és kijevi nyilatkozatok szerint nem is hosszabbítanák meg.

A Portfolio felidézi, hogy péntek este a szlovák tranzithálózat üzemeltetője kiadott egy közleményt, miszerint európai gázvásárlók összefoghatnak, hogy egy konzorcium segítségével orosz gázt vásároljanak az orosz-ukrán határon. Ezután Ukrajnának tranzitdíjat fizetne, hogy eljuttassa a gázt a vezetékhálózatán át az unióba.

A jelenlegi rendszerben a tranzitdíjat a Gazprom fizeti - vagy éppen nem - Ukrajnának.

Alekszander Novak orosz energiaügyi miniszter és miniszterelnök-helyettes szombaton azt nyilatkozta, hogy ha az unió úgy kívánja, Moszkva kész tárgyalni az új konstrukcióról. Igaz, azt is hozzátette, hogy eddig nem látják ezt a szándékot.

Az orosz vezetékes gázszállítások az ukrajnai tranziton át évi mintegy 12-15 milliárd köbmétert tesznek ki, hónapok óta napi szinten jellemzően 42 millió köbmétert küld az orosz Gazprom Ukrajna felé tranzitgázként.

Ha megszületne a megállapodás, az Magyarország számára azt jelentené, hogy a hosszú távú magyar-orosz gázszerződésekből a kisebb rész, az évi 1 milliárd köbméteres mennyiség szállítása is lehetséges lenne Ukrajnán át.

Fotó: Wikipédia.com