2024.04.14., vasárnap - Tibor
Zalaegerszeg: 24o - 25o
Az ország 19 megyéjében

Kuba lázadozik, tüntetnek a nagyvárosokban

frisshirek.hu | 2024. március 18. - 16:00
Kuba lázadozik, tüntetnek a nagyvárosokban

Olyan mértékű az élelmiszerhiány és az áramkimaradás, hogy utcára vonultak a kubaiak.

Több százan tüntettek helyi idő szerint vasárnap Kuba két nagyobb városában az egyre gyakoribb áramkimaradás és a súlyos élelmiszerhiány miatt. Ugyan csak pár száz tiltakozó volt, de az országban elég ritkák a tüntetések.

Az MTI információja szerint

a tüntetések a két legnagyobb városban, Santiagóban és Bayamóban zajlottak. A sajtónak neve megadása nélkül nyilatkozó néhány tiltakozó azt mondta, hogy a két városban felfüggesztették az internetszolgáltatást.

A karibi országban március óta egyre gyakoribbak az áramkimaradások, mert karbantartás folyik a legnagyobb hőerőműben, amely Matanzas tartományban, Havannától száz kilométerre keletre található.

Míg a 2,2 milliós Havannát igyekeznek árammal ellátni, a vidéki tartományokban élők napi 10 óránál is hosszabb áramkimaradásra panaszkodnak, ami miatt gyakran főzni sem tudnak.

A sajtóval többen név nélkül nyilatkozva közölték, hogy az említett két nagyvárosban felfüggesztették az internetszolgáltatást. A CubaDebate című kubai állami hírportál jelentése szerint a rendőrség mozgósítását is elrendelték, „hogy megakadályozzák az erőszakcselekményeket”.

Miguel Díaz-Canel elnök az X-en a szolgáltatások javítását ígérte, ám figyelmeztetett, hogy

„a helyzetet a (kubai) forradalom ellenségei kihasználhatják”. „Vannak olyan terroristák az Egyesült Államokban (…), akik bátorítják az ország belső rendjének megzavarására irányuló minden tevékenységet” – tette hozzá.

Kiemelt kép: archív; forrás: Getty Images