2024.04.14., vasárnap - Tibor
Zalaegerszeg: 23o - 27o
Az ország 19 megyéjében

A francia kormány példátlan kábítószerháborút indít Marseille-ben

frisshirek.hu | 2024. március 19. - 16:00
A francia kormány példátlan kábítószerháborút indít Marseille-ben

Emmanuel Macron francia államfő a dél-franciaországi Marseille-ben kedden bejelentette, hogy "példátlan műveletet" indít a kormány a kábítószer-kereskedelem felszámolására, amely Franciaország második legnagyobb városát sújtja.

"Marseille-ben és más francia városokban példátlan műveletet indítottunk, hogy véget vessünk a kábítószer-kereskedelemnek, hogy biztosítsuk a köztársasági rendet, és megtisztítsuk a környéket"

- írta a francia elnök az X közösségi oldalon, miután váratlanul megérkezett Marseille-be.

Emmanuel Macront elkísérte Gérald Darmanin belügyminiszter, Eric Dupond-Moretti igazságügyi miniszter és Sabrina Agresti-Roubache városügyi államtitkár.

A Tisztogatás XXL elnevezésű művelet több héten keresztül jelentős rendőri erőket mozgósít Marseille-ben.

A köztársasági elnök látogatását megelőzően több razzia is volt a térség két fő bandája - a DZ Maffia és a Yoda - ellen, amelyek a dél-franciaországi város kábítószer-kereskedelmének irányításáért versengenek egymással.

A DZ Maffia tizenhárom feltételezett fiatal tagját egy héttel ezelőtt tartóztatták le Marseille-ben, a nyugati Rennes-ben és a délkeleti Alpes-de-Haute-Provence-ban egy spanyolországi gyilkossági kísérlet ügyében indított nyomozás keretében. Közülük tíz gyanúsított ellen szombaton vádat emeltek - közölte a marseille-i ügyészség.

A letartóztatásokra néhány nappal azután került sor, hogy Marokkóban letartóztatták a 33 éves Félix Binguit, a Yoda klán feltételezett vezetőjét. A dél-franciaországi város jövedelmező elosztóhelyeinek ellenőrzéséért folytatott területi háború rekordszámú halálesettel járt tavaly, 49-en vesztették életüket a bandák közötti leszámolásokban.

"A programom ma egyértelmű: drog, drog és még több drog" - jelentette ki Pierre-Edouard Colliex, a déli Bouches-du-Rhone megye új prefektusa március elején, a bűnüldöző szervek által a marseille-i lakótelepeken szinte naponta végrehajtott tisztogató akciók egyikén.

Március elején a marseille-i vizsgálóbírók is megkongatták a vészharangot az egyre fokozódó kábítószer-kereskedelem miatt – emlékeztet az MTI.

"A marseille-i kábítószer-kereskedők elleni háborút éppen most veszítjük el"

- mondta Isabelle Fort, a marseille-i ügyészség szervezett bűnözéssel foglalkozó részlegének vezetője a franciaországi kábítószer-kereskedelem elleni küzdelmet vizsgáló szenátusi bizottság előtti meghallgatásán.

Kiemelt kép: UnHerd X-oldala