2024.04.14., vasárnap - Tibor
Zalaegerszeg: 25o - 26o
Az ország 19 megyéjében

USA: végleg betiltották az azbeszt felhasználását

frisshirek.hu | 2024. március 20. - 08:00
USA: végleg betiltották az azbeszt felhasználását

Az Egyesült Államokban teljes tilalom lépett életbe az azbeszt-tartalmú anyagok használatára hétfőn, miután a szövetségi Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) az utolsó felhasználási területen is megtiltotta azt.

A rendkívül rákkeltőnek tartott ipari alapanyag az Egyesült Államokban továbbra is használatban volt, illetve annak fehér azbeszt nevű változata bizonyos klór-tartalmú termékekben, valamint fékbetétek és tömítések gyártása során.

Michael Regan, a környezetvédelmi hatóság vezetője a döntést óriási lépésnek nevezte a közegészség védelmében, felhívta a figyelmet arra, hogy az azbeszt teljes körű tilalma a világ több mint 50 országában létezik.

Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államokban több mint 30 éves folyamat zárult le, amit a kongresszus 2016-ban hozott döntése tett lehetővé a mérgező anyagokról szóló jogszabállyal. Ez adott felhatalmazást az EPA számára a tilalom bevezetésére.

Az Egyesült Államokban először 1989-ben tiltották be az azbesztet, ám ezt 1991-ben egy fellebbezési bíróságon hozott ítélet részben megsemmisítette

– írja az alternativenergia.hu.

Az ipari alapanyag, amit eredetileg jó hőszigetelő tulajdonsága miatt vezettek be, épületeknél is elterjedt volt évtizedeken át. A statisztikák szerint ma is mintegy negyvenezer haláleset köthető az anyag által okozott betegségekhez az Egyesült Államokban.

Kiemelt kép: illusztráció; forrás: wikimedia.com