2024.04.15., hétfő - Anasztázia, Tas
Zalaegerszeg: 17o - 22o
Az ország 19 megyéjében

Megsérült szingapúri túrázót mentettek ki a Mátyás-hegyi barlangból

frisshirek.hu | 2024. március 23. - 15:00
Megsérült szingapúri túrázót mentettek ki a Mátyás-hegyi barlangból

Mentőakció zajlott pénteken a Mátyás-hegyi barlangban: egy szingapúri túrázót - akinek megsérült a bokája - kellett felhozniuk 40 méter mélységből a Magyar Barlangi Mentőszolgálat (BMSZ) szakembereinek - közölte a szervezet.

A tájékoztatás szerint a riasztás délben érkezett arról, hogy

egy turista a barlang Földgömb-terem nevű szakaszában, 40 méter mélységben, 400 méterre a felszíntől megsérült. A helyszínre a BMSZ 27 munkatársa vonult ki. Az elsőként érkező orvoscsoport megvizsgálta a sérültet, rögzítette kificamodott bokáját, majd szállítható állapotba hozta.

 A mentés során speciális barlangi mentőhordágyat használtak, ami lehetővé tette, hogy a sérült a felszínre vezető, szűkületekkel tagolt, mintegy 400 méteres úton biztonságosan rögzítve maradjon még a vertikális, kötéltechnikai manőverek alatt is - írták a caverescue.hu oldalán.

A sérült barlangjáró délután került a felszínre, ezután átadták az Országos Mentőszolgálat munkatársainak, akik további vizsgálatokra és ellátásra a Honvédkórházba szállították.

A bajba került turista egy úgynevezett overallos túra résztvevője volt, ezen az érdeklődők szakképzett barlangi túravezető segítségével látogathatnak bizonyos kiépítetlen barlangokat, barlangszakaszokat.

A baleset a Mátyás-hegyi-barlang "Nagy kör" néven ismert, népszerű túraútvonalán történt, ahol így évente mintegy 6-8 ezer érdeklődő tekinthet be a barlangkutatók világába - tették hozzá. A Mátyás-hegyi-barlangban évente csupán néhányszor történik kisebb baleset, személyi sérüléssel járó a legutóbb 2022 augusztusában volt.

A BMSZ-nek a tavaly ősszel Törökországban végrehajtott mentőakciója óta ez volt az első éles bevetése - áll a közleményben.

Kiemelt kép: MTI/BMSZ/Kovács Márton