2024.04.14., vasárnap - Tibor
Zalaegerszeg: 24o - 27o
Az ország 19 megyéjében

A magyar nagykövetségen bujkált Orbán barátja a brazil hatóságok elől

frisshirek.hu | 2024. március 26. - 08:00
A magyar nagykövetségen bujkált Orbán barátja a brazil hatóságok elől

Jair Bolsonaro volt brazil elnök két éjszakát töltött a magyar nagykövetségen, ahol menedékjogot kért.

Február nyolcadikán a brazil rendőrség elkobozta Jair Bolsonaro volt elnök útlevelét, és letartóztatta két korábbi beosztottját, akiket azzal vádolnak, hogy puccsot terveztek végrehajtani az országban, miután Bolsonaro elvesztette a választást.

A New York Times azt írja, négy nappal később, február 12-én Boslonarot videóra vette egy kamera, amint a brazíliavárosi magyar nagykövetség bejárata előtt várakozik. A nagykövetség kameráinak felvételeit valaki kiszivárogtatta a lapnak.

A volt brazil elnök két napig volt a magyar nagykövetségen, ahol a magyar nagykövettel is találkozott. Bolsonarot idegen állam nagykövetségének területén nem tudják letartóztatni.

A New York Times szerint Bolsonaro az Orbán Viktorral ápolt barátságára építve szerette volna megkerülni a brazil igazságszolgáltatást.

A felvételek szerint Bolsonaro autóját maga Halmai Miklós, a Brazíliába küldött magyar nagykövet kísérte be a kapun. Később az is látszik, hogy ágyneműt visznek neki és a két biztonsági emberének az épületen belül. Végül február 14-én távozott a magyar nagykövetségről.

A lapnak a magyar nagykövetség egyik, névtelenséget kérő tisztviselője megerősítette Bolsonaro fogadását. Megkeresték Bolsonaro ügyvédjét és a magyar nagykövetséget is, de ők egyelőre nem kívántak nyilatkozni.

Közben a The Guardian már azt írta, hogy Brazília külügyminisztériuma bekérette Halmai Miklós magyar nagykövetet, hogy magyarázatot kérjen arra, miért tölthetett két éjszakát Magyarország brazíliai nagykövetségén Jair Bolsonaro, a dél-amerikai ország puccskísérlettel vádolt egykori elnöke.

Nem ez az első alkalom, hogy Bolsonaro eljátszik a menekülés gondolatával. Egy nappal azelőtt, hogy leváltották volna Brazília elnöki posztjáról, Floridába repült, és három hónapig ott maradt.

A hvg.hu emlékeztet, Bolsonaro és Orbán Viktor évek óta szoros kapcsolatot ápolnak, a brazil elnök 2022-es magyarországi látogatása során „testvérének” nevezte a magyar miniszterelnököt. Bolsonaro 2023. január 1-jéig volt Brazília elnöke, miután a 2022-es elnökválasztáson alulmaradt Lula da Silva korábbi elnökkel szemben.

Fotó: Facebook / Orbán Viktor