2024.04.14., vasárnap - Tibor
Zalaegerszeg: 24o - 25o
Az ország 19 megyéjében

A Down-szindróma szűrését is nagyban segíti az új szegedi szűrőcentrum

frisshirek.hu | 2024. március 27. - 07:30
A Down-szindróma szűrését is nagyban segíti az új szegedi szűrőcentrum

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján országosan egyedülálló magzati szűrőcentrum kezdte meg működését, amely a legmodernebb digitális eszközparkkal felszerelt.

Az SZTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján létrehozott új foeto-maternalis centrum (FMC) a magzatok szív- és érrendszeri, idegrendszeri és genetikai elváltozásainak szűrésére szolgál és nagymértékben emeli a dél-alföldi régió szülészeti, nőgyógyászati ellátásának minőségét.

Széll Márta, a SZTE stratégiai rektorhelyettese szerint a központ elindulása hozzájárul a régió demográfiai helyzetének javításához.

Fendler Judit, az egyetem kancellára kiemelte, hogy

az egyetem célja, hogy a régióban minél többen születhessenek és egészségesen élhessenek. A kancellár szerint az SZTE az ellátási tevékenységeket nem csökkenti, hanem éppen ellenkezőleg, a közellátást és a térítéses ellátást egymást erősítve szervezi.

Várbíró Szabolcs, a klinika igazgatója elmondta:

a szorosabb várandósgondozás és a rendszeres szűrés lehetővé teszi a magzati kórállapotok időben történő felismerését, ami optimalizálja az ellátást. A klinika, mint harmadik szintű centrum, felelősséget vállal a régió összes ellátójáért, és szakmai segítséget nyújtanak szükség esetén.

Elekes Tibor főorvos hozzátette, hogy a foeto-maternalis medicina a szűrés mellett a komplikált terhességek diagnosztikájával, terápiájával és menedzsmentjével foglalkozik, és szorosan kapcsolódik az ultrahang technológiához és a molekuláris genetikához.

Az ultrahang-berendezések, amelyek a magánellátásban már korábban megjelentek, a Down-szindróma-szűrés és egyéb terhességi szűrések terén úttörő szerepet töltöttek be.

Az új centrum szakemberei többségének tapasztalata a privát szférából származik, és az SZTE lehetővé tette, hogy ez a tudás a közellátásban is helyet kapjon. – írja az economx.hu.

A centrum világszínvonalú ultrahang-berendezéssel rendelkezik, amelyekből az év végére kettő is működni fog a klinikán.

Az informatikai rendszer valósidejű adattovábbításra képes, így a távvéleményezésre és -leletezésre is lehetőség nyílik, amelyből a várandósok is profitálnak, mivel vizsgálatuk felvételeit álló- és mozgóképben is megkaphatják.

Kiemelt kép: Pixabay