2024.04.15., hétfő - Anasztázia, Tas
Zalaegerszeg: 16o - 16o
Az ország 19 megyéjében

Botfa is része immár Zalaegerszeg kerékpáros úthálózatának

frisshirek.hu | 2024. március 27. - 09:30
Botfa is része immár Zalaegerszeg kerékpáros úthálózatának

2019 óta közel 21 kilométeren újult meg vagy épült ki kerékpárút Zalaegerszegen.

Mostantól a botfai városrészbe is biztonságosan eljuthatnak kerékpáron a zalaegerszegiek. Elkészült az átkelőkkel, védőkorlátokkal, villogókkal is ellátott 223 millió forintos beruházás.

A botfai városrészt bekötő, 927 méter hosszú kerékpárút átadásakor Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere elmondta, a kerékpárutak fejlesztése mind a 2019-től 2024-ig tartó polgármesteri programnak, mind a város klímavédelmi programjának, illetve az utóbbihoz kapcsolódó, 18 pontból álló cselekvési tervnek is része.

Az eseményen elhangzott az is, hogy a városvezetés célja kettős: részben az, hogy Zalaegerszeget minden irányból bekapcsolják az országos kerékpárút-hálózatba, részben pedig az, hogy a városon belül folytonos legyen a kerékpárút-hálózat.

Azért, hogy valóban a kerékpárosok igényeinek megfelelő beruházások valósuljanak meg, a tervezéshez a helyi kerékpáros szervezetek és egyesületek tanácsait is kikérték, figyelembe vették.

Segítségükre volt a Zalaegerszegi Kerékpáros Sportegyesület, a Zöld Irány Egyesület, az Egerszegi Bringaklub és Természetjáró Egyesület, valamint a Zalai Tekergők Kerékpáros Sport és Túra Egyesület is, sorolta a városvezető.

A program részeként az elmúlt években számos fejlesztésről számolhattak már be.

Felújították a Berzsenyi utca északi részén lévő kerékpárutat 281 méter hosszú szakaszon, az Alsóerdei Sport és Élményparkhoz, valamint bringaparkhoz vezető kerékpárutat 1,3 kilométeren. Elkészült az Ola utca - Gébárti-tó - Andráshida szakaszon az új, 6,5 km, a Mindszenty tér - Kazinczy tér - Rákóczi utca - Ola utca szakaszon 2,8 km, a Mindszenty tér - Zalaegerszeg/Zalaszentiván közigazgatási határ közötti szakaszon 4,5 km hosszú kerékpárút.

Ezek mellett épült Ságod és Kispáli között is 1 kilométernyi kerékpárút, ás átadták a Kosztolányi utca - FLEX - ADA szakaszon az új kerékpárutat, mely utóbbin 3,6 kilométeren bringázhat, aki nyeregbe pattan.

Összesen tehát, 2019 és 2024 között 21 kilométer kerékpárút készült el vagy újult meg 2 milliárd forintból.

A fejlesztések ezzel persze nem értek véget, tette hozzá Balaicz Zoltán polgármester. Idén további négy helyszínt érintenek majd a munkálatok, a tervek már készülnek.

Sikerrel pályázott a város, így 1 milliárd forintból épülhet a Teskándra vezető út még ebben az esztendőben. Készülhet a Csácsbozsokra, egészen az arborétumig vezető út, és kerékpárutat alakítanak ki a Berzsenyi utca és a Zala Park között. Megújul a Göcseji úton lévő kerékpárút is a Kovács Károly Városépítő Programban.

Ha ezek a beruházások megvalósulnak, úgy elmondható, hogy öt év alatt 30 km kerékpárúttal, illetve kerékpározható úttal gazdagodott a város.

Balaicz Zoltán hozzátette, igaz ugyan, hogy nem Zalaegerszeget érinti, de a NIF Zrt. megbízásából az EuroVelo14 program keretében a Zalaszentiván és Kehidakustány közötti kerékpáros útvonal engedélyezési és kiviteli terve is készül.

Mivel a megyeszékhely közlekedését igencsak megterheli a gépjárművek forgalma, továbbra is támogatják a kerékpározást, hiszen legfontosabb feladat Zalaegerszegen ezután is az, hogy megőrizzék az élhető környezetet a jövő generációinak, összegzett végül a város első embere.

Fotók: Facebook / Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata