2024.04.14., vasárnap - Tibor
Zalaegerszeg: 25o - 26o
Az ország 19 megyéjében

Érkezik a tilalom a könyvek árkedvezményére

frisshirek.hu | 2024. március 27. - 14:00
Érkezik a tilalom a könyvek árkedvezményére

A javaslat véleményezésére március 30-ig van lehetőség.

A kormány tilalmat vezetne be a könyvek árkedvezményére – írja a Hvg.hu nyomán a Telex a kormány honlapján még múlt hét pénteken megjelent könyvek árkötöttségéről szóló törvényjavaslat alapján.

A javaslat lényege, hogy ne lehessen a könyvkiadó vagy importőr által meghatározott árból egy éven át kedvezményt adni.

Ha a könyvet nem Magyarországon adják ki, de az összes értékesítendő példányának legalább 50 százalékát Magyarországon értékesítik, akkor szintén alkalmazni kell rá a fix árat.
A javaslat véleményezésére március 30-ig van lehetőség. A javaslat indoklásában azt írják: a kötött árak érvényesítése biztosítja a könyvkínálat sokszínűségét, illetve azon minőségi könyvek kiadását, amelyek kevés példányban jelenhetnek meg.

A kötött könyvár lényege, hogy a kiadó és/vagy az importőr határozza meg az általa megjelentetett vagy forgalomba hozott könyv fogyasztói árát, és az meghatározott ideig a kiadó engedélye nélkül nem változtatható meg

– írja a Hvg.hu.

Magyarországon a javaslat szerint egy évig rögzítenék az árakat. Ez abban az esetben érvényes, ha az adott könyvet legalább három éve még nem adták ki Magyarországon.

A törvény tehát a kiadókra és az első magyarországi forgalomba hozókra vonatkozik.

A törvényt a Magyarországon kiadott, külföldi forgalmazású könyvekre és az azok értékesítésére kötött szerződésekre is alkalmazni kell, ha azokat belföldön értékesítik.

Kiemelt fotó: pixabay