2024.04.14., vasárnap - Tibor
Zalaegerszeg: 25o - 25o
Az ország 19 megyéjében

Megszorításokra számíthatunk a választásokat követően

frisshirek.hu | 2024. március 27. - 18:00
Megszorításokra számíthatunk a választásokat követően

A magyar gazdaság 2023-ban elhúzódó recessziós állapotba került, ám lecsökkent az infláció és nagyon kedvező fordulat történt a külső egyensúlyban, áll a GKI Gazdaságkutató Zrt. friss elemzésében.

A gazdaságpolitikában nincs új stratégiája a kormánynak, így továbbra sem dolgoznak ki új gazdasági stratégiát az elhibázott újra iparosítási program helyett – olvasható a negyedéves prognózisban, amely szerint a kormány a gyakorlatban visszatér egy moderált inflációs gazdaságpolitikához, miután erősen beszűkült mozgástere.

A gazdaságkutató nem változtatott a 2024-re 2-2,5 százalékos növekedést váró prognózisán. Inflációs előrejelzését viszont 5,5 százalékra csökkentette

- idézi az előrejelzést az economx.hu.

A fogyasztásban 2 százalékos bővülést vár a GKI erre az évre, a keresetek 11 százalékos és az infláció 5,5 százalékos emelkedése mellett a reálkeresetek 2024-ben bő 5 százalékkal emelkedhetnek, a nyugdíjak reálértéke 0,5 százalékkal emelkedhet, a vállalkozói jövedelmek és szociális juttatások reálértéke viszont inkább csökken. Így a reáljövedelem mintegy 3 százalékkal, a vásárolt fogyasztás ennél kissé kevésbé (2,5 százalék körül) bővül.

A beruházásokban viszont 2 százalékos csökkenés lehet, miután a kormány is bejelentette az állami beruházások visszafogását.

Az elemzés rámutat, hogy 2023-ban a mezőgazdaság mentette meg a még sokkal nagyobb visszaeséstől a magyar gazdaságot, és 2024-ben egyelőre nem látszik igazi húzóerő.

Január végén az ipar és az építőipar rendelésállománya 15-16 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál. Az iparban a konjunktúra második félévi javulása élénkülést (4 százalék körüli növekedést) hozhat, az építőiparban azonban idén további, 2 százalék körüli visszaesés várható.

A vásárlóerő növekedésével a kiskereskedelmi forgalom 3 százalékkal bővül – jósolt a GKI, amely szerint a foglalkoztatás 0,2 százalékkal emelkedik, de éves átlagban a munkanélküliség is kissé, 4,2 százalék körülire nő.

Kiemelt kép: frisshirek.hu