2024.04.14., vasárnap - Tibor
Zalaegerszeg: 25o - 26o
Az ország 19 megyéjében

Újabb 4,4 milliárd forintunkba került a Sámándob

frisshirek.hu | 2024. március 28. - 08:30
Újabb 4,4 milliárd forintunkba került a Sámándob

Évekig rohadt a szabad ég alatt.

A sámándobot megmintázó magyar kiállítási pavilont a Milánói Expóra építették. A rendezvény végén elbontották, hazahozták, és most Karcagon újjáépítették.

Engedje meg, hogy kifejezzem örömömet azt illetően, hogy érdeklődik a magyar iparművészet Milánói Világkiállítást is megjárt műremeke iránt, amelynek képében egy új kulturális központ nyithatta meg kapuit

- kezdte válaszát Tállai András államtitkár a 444-nek arra az egyszerű kérdésére, hogy mennyibe került a Sámándob újjáépítése Karcagon.

Mivel a kérdést a DK-s Vadai Ágnes tette fel, Tállai odapörkölt:

Sajnálattal tölt el, hogy Önök a múltban is és a napjainkban is minden fejlesztést támadnak, legyen szó akár a Városligetről, infrastruktúra- vagy sportfejlesztésről, most pedig a Sámándobról, amely egy fővárostól távoli település számára biztosít a korábbinál szélesebb lehetőségeket. A teljes fejlesztéshez a kormány 4,4 milliárd forintot biztosított.

Hét évvel a hazahozatala után február végén adták át az újra felépített Sámándobot, azaz a Karcag Kincse Művészeti és Konferencia Központot.

Szőcs Géza műve ma is összehozza majd a közösségeket. Az 2015-ös milánói világkiállításon szereplő magyar pavilon újjáépített épülete a helyiek szellemi központjaként szolgálhat

- mondta a megnyitón a városból származó Varga Mihály pénzügyminiszter.

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándobra akkor 5-6 milliárd forintot költhetett az állam. Két évvel később, 2017-ben hozták Karcagra az épület vázszerkezetét, ami évekig rohadt a szabad ég alatt. Az újraépítés közben olyan problémákkal kerültek szembe, minthogy az eredeti épületben nem voltak mosdók, illetve fűtés, vagy hogy egyetlen egyenes fal sincs, ezért gyártatni kellett a bútorokat.

Fotó: Varga Mihály Facebook-oldala