2024.04.14., vasárnap - Tibor
Zalaegerszeg: 25o - 25o
Az ország 19 megyéjében

Lefejezős videóban küldtek fenyegetést

frisshirek.hu | 2024. március 29. - 08:00
Lefejezős videóban küldtek fenyegetést

Az oroszhoz hasonló terrortámadástól tartanak Franciaországban.

Előállítottak egy 17 éves gyanúsítottat csütörtökön, aki a gyanú szerint merényletfenyegetéseket küldött a franciaországi középiskoláknak. Emiatt már korábban a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget, ami továbbra is érvényben van.

A kiskorút a kiberbűnözés elleni hivatal nyomozói vették őrizetbe a Párizs melletti Malakoffban – adta hírül a francia ügyészség. A párizsi oktatási minisztérium csütörtöki összesítése szerint

FRANCIAORSZÁG-SZERTE 324 KÖZÉPISKOLÁT FENYEGETTEK MEG MERÉNYLETTEL A MÚLT HÉT ÓTA A MEGHEKKELT DIGITÁLIS FELÜLETEIKEN KERESZTÜL.

Az elkövető vagy elkövetők egy diák e-mail-fiókját feltörve küdtek egy lefejezős videót az intézmények összes postafiókjába elküldjék, így tanárok, szülők és gyerekek is megkaphatták. A tárca pszichológiai segítséget ajánlott fel azoknak a gyerekeknek és felnőtteknek, akik esetleg látták ezeket a sokkoló képeket.

A francia nemzetgyűlésben szerdán tartott meghallgatáson Nicole Belloubet oktatásügyi miniszter azt mondta:

Egyelőre nem történt tömeges adatszivárgás vagy teljes körű támadás az információs rendszereink ellen.

Az ügyben a bűnügyi rendőrség indított eljárást, a terrorelhárítás egyelőre nem foglalkozik a kibertámadással. Gérald Darmanin francia belügyminiszter mindazonáltal arra kérte csütörtökön a hatóságokat, hogy vezényeljenek biztonsági erőket minden katolikus és protestáns templom elé a hétvégi húsvéti ünnepek idejére. A tárcavezető szerint a terrorfenyegetettség nagyon magas szintje és a nemzetközi feszültségek – a gázai háború és az oroszországi merénylet – megkövetelik a rendkívüli óvatosság fenntartását a húsvéti ünnepek idején.

A MINISZTER ARRA KÉRTE A KÖZIGAZGATÁSI VEZETŐKET, HOGY MOZGÓSÍTSÁK A RENDFENNTARTÓ ERŐKET, ÉS LÁSSÁK EL BIZTONSÁGI TANÁCSOKKAL A HELYI VALLÁSI HATÓSÁGOKAT.

Darmanin szerint a gyanús személyekre és a vallási helyek közelében parkoló járművekre is külön figyelmet kell fordítani. A miniszter egy kézzel írott feljegyzésben kiegészítette az utasítást azzal, hogy szervezzék meg a rendfenntartó erők „fizikai jelenlétét” minden templom előtt, különösen a pénteki és a hétvégi istentiszteletek idején.

Idén már két merénylettervet hiúsítottak meg Franciaországban. Az egyik egy katolikus vallási épület elleni erőszakos akció terve volt egyértelműen dzsihadista ideológiával – közölte a nemzeti terrorizmusellenes ügyészség. Az ügy gyanúsítottja, egy 62 éves férfi ellen március 8-án vádat emeltek és előzetes letartóztatásba helyezték.

GABRIEL ATTAL FRANCIA MINISZTERELNÖK VASÁRNAP ESTE BEJELENTETTE, HOGY „A LEGMAGASABB SZINTRE EMELI” FRANCIAORSZÁGBAN A BIZTONSÁGI KÉSZÜLTSÉGET.

Ezt az orosz főváros melletti Krasznogorszkban péntek este elkövetett merénylettel indokolta, amelynek elkövetését az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalta magára. A legmagasabb biztonsági készültséget általában akkor vezeti be határozott időre a kormány, amikor közvetlen a merényletveszély, vagy már megtörtént a támadás. A rendkívüli terrorkészültség a kulcsfontosságú infrastruktúrák, közintézmények és nagyobb rendezvények fokozott védelmét, valamint a lakosság figyelmeztetését, tájékoztatását foglalja magában.

Fotó: Getty Images