2024.04.14., vasárnap - Tibor
Zalaegerszeg: 25o - 26o
Az ország 19 megyéjében

A németeknél a benzin fogyasztása nő, de az ára nem

frisshirek.hu | 2024. március 30. - 19:00
A németeknél a benzin fogyasztása nő, de az ára nem

Németországban 2023-ban már a harmadik egymást követő évben nőtt a benzinfogyasztás a szövetségi gazdasági és exportellenőrzési hivatal (BAFA) hivatalos adatai alapján.

A BAFA adatai szerint belföldön tavaly 17,3 millió tonna benzint értékesítettek, 416 ezer tonnával többet, mint az előző évben.

A 2020-as pandémiás mélyponthoz képest ez közel 1,1 millió tonnás növekedést jelent – közli az MTI.

A koronavírus-járványt megelőző években a benzinfogyasztás csökkenő tendenciát mutatott: 2010-ben még 19,6 millió tonna volt az éves felhasználás. Az UBA szövetségi környezetvédelmi ügynökség az emelkedő benzinfogyasztást elsősorban a tavalyi futásteljesítmény növekedésének tulajdonítja.

A müncheni székhelyű Ifo Intézet több lehetséges tényezőt is lát a fejlemények mögött, egyebek között a forgalom növekedését. Másrészt szerepet játszott benne a dízelről benzinre való átállás is, az egyes dízel modellekre kimondott behajtási tilalom, illetve a dízelüzemű járművek anyagi előnyének csökkenése is.

Az intézet kimutatásai szerint megnőtt a nagyobb tömegű benzines autók száma és részaránya is.

A német autóklub, az ADAC nyilvántartásai alapján megnövekedett a benzines autók száma, beleértve a benzin-hibrid kivitelű autókat is.

A benzineladások növekedésével párhuzamosan egy másik tendencia is folytatódott: 2023-ban az E10 szuperbenzin első alkalommal, 25,9 százalékkal a benzineladások több mint negyedét tette ki. 2022-ben az arány még 23,7 százalék volt, öt évvel ezelőtt pedig még 13,7 százalék. Az E10 akár 10 százalék bioüzemanyagot is tartalmazhat.

Kiemelt kép: wikimedia.org