2024.04.14., vasárnap - Tibor
Zalaegerszeg: 25o - 26o
Az ország 19 megyéjében

A váratlan nyári meleg miatt vasárnaptól tűzgyújtási tilalom lesz Hajdú-Bihar megyében

frisshirek.hu | 2024. március 30. - 20:00
A váratlan nyári meleg miatt vasárnaptól tűzgyújtási tilalom lesz Hajdú-Bihar megyében

A fokozott kockázat miatt vasárnaptól tűzgyújtási tilalmat rendelt el Hajdú-Bihar megye teljes területére a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának javaslatára.

A tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben, fásításokban és azok 200 méteres körzetében, továbbá a kijelölt, kiépített erdei tűzrakóhelyeken - közölték a Nébih honlapján szombaton.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról a www.erdotuz.hu honlapon tájékozódhatnak az érdeklődők – tették hozzá.

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint több hektáros tüzet oltottak el Hajdúhadház északkeleti határában szombat délután. A lángra lobbanó száraz fű és bozótos lakóházat és akácost, illetve fenyőerdőt is veszélyeztetett. Az erős szél szította a lángokat.

A Hajdú-Bihar megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával hajdúböszörményi és debreceni hivatásos tűzoltók oltották el a tüzet.

Az időjárási előrejelzések szerint ugyanis folytatódik a korai nyár.

A fátyolfelhők és a sivatagi por szombaton és vasárnap is többnyire erősen szűri a napsütést, időszakosan akár borult eget is okozva, de csapadék nem valószínű. Nagyrészt élénk lesz a déli szél, de az északnyugati tájakon erős széllökések is előfordulhatnak.

A hőmérséklet hajnalban általában 10 és 16 fok között valószínű, de az északi völgyekben ennél több fokkal hűvösebb is lehet.

A csúcsérték vasárnap 21 és 28 fok között alakul, az alacsonyabb értékek északnyugaton, a magasabbak délkeleten valószínűek.

Kiemelt kép: frisshirek.hu/archív